Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. juli 2002 kl 20.30 Thomas Mann og hans familie - historien om et århundre

I den kalde krigens skygge


I siste del av tysk fjernsyns storsatsning ”Thomas Mann og hans familie - historien om et århundre” befinner vi forfatterbrødrene Mann seg i USA etter å ha flyktet fra Hitler-Tyskland. Da den kalde krigen setter inn, får de føling med senator McCarthys hensynsløse utrenskningsmetoder. Men ingen av dem vil bosette seg i Vest-Tyskland.

Heinrich Mann er gått i frø og forsørges av sin yngre bror Thomas og av moren Katie. Heinrich vil gjerne bosette seg i det Sovjet-kontrollerte Øst-Tyskland, men Thomas tar sin familie med og flytter inn i en villa i utkanten av Zürich.

I 1947 kommer hans oppgjør med nazismen i romanen ”Doktor Faustus”. På en reise gjennom det delte Tyskland i 1949 hyller hans landsmenn ham som en hjemvendt konge. Året før Thomas Mann dør, 80 år gammel, har han suksess med ”Storsvindleren Krull” (1954).

Klaus dør
Thomas Manns sønn Klaus (”Mephisto”, 1930, filmatisert 1981) tar livet av seg i Cannes i 1949. Broren Heinrich dør i USA i 1950. I Mann-villaen i Kilchberg utenfor Zürich utånder fru Katie i 1980, 97 år gammel. Thomas Manns eneste gjenlevende datter, Elisabeth Mann Borgese, er vår guide gjennom det storslagne dokumentardramaet, som regissøren Heinrich Breloer har høstet en rekke priser for.

I en bildelagt epilog til serien står Elisabeth fram og gjør opp status for Mann-familien. Sin fars undergangsvisjoner om familien Mann gjør hun grundig til skamme. Datteren viser stolt til sine barn og barnebarn, så vel som til broren Michael og hans etterkommere.

Om serien
Mann-familien var blant de mest utsatte, begavede og lidenskapelige aktører i sin tids sosiale drama og nasjonale tragedie. Skuespilleren Armin Mueller-Stahl gir oss en portrettlik Thomas Mann i en fjernsynsserie som har kostet over hundre millioner kroner å lage.

Thomas Manns yngste datter Elisabeth guider oss gjennom et broket 1900-talls Tyskland. Det hele er sett gjennom Mann-familiens liv og levned, og ikke minst gjennom romanene til Thomas Mann, til sønnen Klaus Mann og broren Heinrich Mann.

Tysk serie i tre deler fra Bavaria Media Television
Originaltittel: Die Manns - Ein Jahrhundertroman
Regi: Heinrich Breloer
Produsent: Bavaria Filmas GmbH med WDR, BR, NDR, ORF, SRG/SF DRS
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 (steinar.dahl@nrk.no)

Bilde
Thomas Mann (Armin Müller-Stahl) varslet Mann-familiens kunstneriske undergang. Men etterkommerne gjorde hans spådom til skamme. (Foto: Bavaria Media)