Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. januar 2006 kl 20.15 Konger for Norge: Den tunge arven

Den nye kongen

Kong Olav – Norges nye konge. Foto: NRK arkiv
Kong Olav – Norges nye konge. Foto: NRK arkiv
Kong Haakon er død, og kronprins Olav skal ta over hans virke. Vi er nå kommet til perioden 1957-1968. Det skjer en hel del i den norske kongefamilien i disse årene, blant annet en heftig debatt rundt borgerlige giftemål.

Det var ingen enkel oppgave kronprins Olav gikk til da han skulle ta over etter sin far. Kong Haakon hadde hatt en helt enestående posisjon hos det norske folk.

Olav skulle ikke få noen kroningsseremoni, det var avskaffet ved lov. Men han ønsket likevel kirkens velsignelse over sin gjerning. Etter en intens drakamp mot statsminister Einar Gerhardsen ble det til slutt en storslått seremoni i Nidarosdomen.

Utfordringer for monarkiet
Kong Olav vant etter hvert stor respekt og ble populær blant det norske folk. De fikk nå et mye nærmere forhold til kongen ved å se ham på det nye mediumet, fjernsynet.

To store utfordringer dukket opp for kongen. Først ønsket prinsesse Astrid å gifte seg med en mann fra folket, som attpå til var skilt. Fem år tok det før hun fikk kongens tillatelse. Så forelsket tronarvingen Harald seg i Sonja Hararaldsen – også hun uten blått blod i årene. De måtte vente i ni år før kong Olav endelig gikk med på ekteskap; det var etter at kronprins Harald hadde truet med å forbli ugift dersom han ikke fikk sin Sonja. Debatten rundt den borgerlige kronprinsessen raste en stund, men stilnet etter det vakre bryllupet i 1968.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer.

Serien Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket.

Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41