Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. februar 2006 kl 20.15 Konger for Norge: Folkekongen

Folkekongen

Kong Olav var folkekongen. Foto: NRK arkiv
Kong Olav var folkekongen. Foto: NRK arkiv
Ved fjernsynets inntog kom plutselig det norske folk mye nærmere den regjerende kongen. Vi fikk se ham i skiløypa, i seilbåten, som smilende og god bestefar og som passasjer på Holmenkolltrikken.

Kong Olav fremstod som meget folkelig og tilgjengelig, men holdt nøye på de kongelige former. På Slottet var han en streng sjef og hadde slett ikke forståelse for at den nye kronprinsessen trengte plass og hjelp til å forme sin rolle. Hoffet var mannsdominert, og kong Harald har senere beklaget at dronning Sonja ikke møtte større forståelse.

Meget ensom
Kong Olav var hardt arbeidende og høyst aktiv selv etter at kronprinsparet tok over mange av representasjonsreisene og oppgavene. Han vant stor respekt for sine omfattende kunnskaper og utrolige hukommelse.

Men kongen var ensom. Hans store kjærlighet til Märtha varte livet ut. Ingen kunne erstatte henne. I januar 1991 sovnet kong Olav inn. Havet av tente lys på Slottsplassen var et tydelig bevis for hvor elsket han var av folket.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer.

Serien Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket.

Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41