Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mai 2004 kl 13.25 Norske filmminner: Norske filmminner: Vårnatt

Filmatisert Vesaas-roman

Hallstein (Anders Mordal) opplever en underlig natt hjemme på småbruket. (Foto: Utlånt av Norsk filminstitutt
Hallstein (Anders Mordal) opplever en underlig natt hjemme på småbruket. (Foto: Utlånt av Norsk filminstitutt
Søskenparet Hallstein og Sissel skal være alene hjemme for første gang. De får uventet besøk av folk som trenger hjelp, og den påfølgende natten blir underlig for bror og søster.

Hallstein og Sissel bor sammen med foreldrene på et småbruk i en liten bygd. Denne vårnatten skal de for første gang være alene hjemme. Foreldrene skal i begravelse i en annen bygd.

Det hersker en varm forrolighet mellom søskenparet, og de har gledet seg til å være alene. Men idet de setter seg til bords for å spise kveldsmat, banker det på døren. Utenfor står fremmede mennesker som trenger hjelp. Bilmotoren deres har slått klikk, og en ung kvinne i følget skal føde. De trenger rom, senger og en jordmor.

De ubudne gjestene har også behov for en annen type hjelp. Uløste konflikter dem imellom fører til en dirrende spenning i det lille huset. I denne atmosfæren blir Hallstein en slags budringer mellom den gamle Hjalmar, den tause kona hans Kristine, sønnen Karl og den fødende Grete. Samtidig får Hallstein sin første sensuelle opplevelse med det annet kjønn. Det er Gudrun på 15 år, datter av Hjalmar og Kristine, som vekker nye og ukjente følelser i unggutten.

Historie på film
Erik Solbakken har regissert "Vårnatt" som er basert på Tarjei Vesaas' roman. Om regissøren sa Arbeiderbladets anmelder: "...Sikker og smidig regi, utmerkede skuespillere, ypperlig foto og fin musikk...Helt fra
første bilde fornemmer en regissørens velutviklede følelse for å fortelle en historie på film."

Norsk drama fra 1976
Regi: Erik Solbakken
I rollene: Espen Skjønberg, Astrid Folstad, Svein Scharffenberg, Kirsti Kolstad, Bentein Baardson
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36