Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. august 2000 kl 22.00 Dok22: Gulljakten

Dok22: Gulljakten (t)

NRK1 mandag 28. august kl 22.00
Dok:22 Gulljakten (2:3)

Behovet for dop

Den andre delen av dokumentarserien \"Gulljakten\" tar for seg doping i utøvernes verden - og resultatet er oppsiktsvekkende. Den kjente sportsforskeren Bob Goldmanna avslører at et stort antall eliteutøvere gjerne hadde tatt en mirakelpille dersom den garanterte dem seier og dersom de ikke risikerte å bli tatt. Selv om det kunne bety at de ville dø fem år senere!

Sportsverdenen er etter hvert gjennomsyret av mistenkeliggjøring. Så snart en ny verdensrekord blir satt, er dopingmistankene til stede, og det er ikke uten grunn.

For å tåle de ekstreme påkjenningene toppidrettslivet krever, bruker utøverne kosttillegg som proteiner, aminosyrer og antioksidanter. Men i en verden der seier er alt som betyr noe, er mange fristet til å gå lenger. Bare seierherrene har mulighetene til å tjene de store pengene, og i jakten på gull er mange utøvere villig til å risikere både anseelse, helse og til og med livet.

Nå finnes det et dopingmiddel som er umulig å oppdage, og i andre del av \"Gulljakten\" får vi se hvordan middelet blir fremstilt. Dette er anabole steroider som dopinglaboratoriene ikke kan spore opp.

I kveldens program får vi være vitne til hvordan de mest kjente sprinterne som forbereder seg til OL i Sydney presser hundredelene nedover og nedover. Det er utøvere som Marion Jones, Ato Bolden, Michael Johnson og Maurice Greene, som alle har skaffet seg et navn og store penger i sportsverdenen. I tillegg møter vi Christian Malcolm, en lovende ung sprinter fra Wales som har satt seg som mål å komme til OL i Sydney der han kan følge i sine helters fotspor. Mens \"Gulljakten\" ble filmet, ble unge Malcolm uventet involvert i dopingproblemet.

\"Gulljakten\" er en EBU-produksjon i tre deler. Serien tok to og et halvt år å lage, og er filmet 43 steder i 18 forskjellige land.

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
Ato Boldon er en av superstjernene vi følger i denne dokumentarserien. (Foto: Aubrey Washingthon, Allsport)

En EBU-samproduksjon mellom ZDF, NRK, RTE, SVT, VRT, DR og YLE.
Norsk kommentar: Tor Aune
Prosjektleder NRK: Alf R. Jacobsen, tlf 23 04 90 92.
Produsent: Folke Rydén
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18 (sabine.hammari@nrk.no)