Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. desember 2002 kl 20.00 Barmeny: Jakten på verdens beste fiskesuppe

Fisk på menyen

Råstoffene må hentes selv om det er ruskevær (Foto: Mentz Schulerud Jr.,NRK)
Råstoffene må hentes selv om det er ruskevær (Foto: Mentz Schulerud Jr.,NRK)
I kveld skal det lages fiskesuppe og fiskegryte! Hobbyfisker Bjørn Næss og de to kokkene Odd Ivar Solvold og Lars Barmen står for tilberedelsene.

Lars Barmen er i kveld gjest hos pensjonist Bjørn Næss i idylliske Ula. Næss har sine helt egne metoder i forberedelse og tillaging av fiskesuppen, og den skal vi ta del i.

Før man kan starte opp med kokkeleringen, må jo ferskvarene hentes. Alle var med ut i stiv kuling for å trekke garnene. - Vi fikk 100 kilo fisk på to av garnene og 40 kilo på de to andre. Jeg har aldri fått så mye fisk på det jeg kan huske, sier Næss.

Oppskriftene:

Odd Ivars fiskegryte
1 havabbor eller annen fast, hvit fisk på ca. 1 kg
2 sjalottløk
1 hvitløk
2 potet
3 ss olivenolje
Revet skall og saften av 1/2 sitron
1/2 fennikel
Salt, pepper
1/2 purreløk
100 gr camembert

Fileter fisken, ta av skinnet og bena og skjær den tykkeste delen av filetene i terninger på ca. 40 gram. Skjær de tynneste delene av fileten i små terninger. Skrell og skjær potet, løk, hvitløk, fennikel og purreløk i skiver.
Varm opp olivenolje i en kasserolle, tilsett løk og hvitløk og fres i 3 minutter. Tilsett potetene og revet skall av sitron. Legg i fennikel og kok under lokk i 1 minutt.
Tilsett så mye vann at det dekker grønnsakene, og kok i 1 minutt. Legg i de store fiskestykkene først og la de trekke i 2 minutter. Smak til med salt og pepper.
Tilsett purreløk sammen med de små fiskebitene. Ha i sitronsaften. Kok videre i 1 minutt.
Skjær osten i terninger og legg på toppen og la den smelte litt før servering.

Lars sin fiskesuppe
2 ss soyaolje
20 gr frisk ingefær
5 sjøkrepshaler
3 vårløk
1/2 chili
60 gr shi take sopp eller annen sopp
1 l rekekraft eller fiskekraft
2 ss soyasaus
150 gr hvit fiskefilet i terninger
4 ss hakket frisk koriander
Varm oljen i en kasserolle, skrell og kutt ingefær i skiver og ha den i kjelen.
Del sjøkrepshalene på langs og ta ut tarmstrengen.
Kutt vårløken i grove biter og ha i kasserollen. Kutt chilien i tynne skiver og ha i sammen med soppen. Fyll på rekekraften og soyasaus og kok opp.
Legg i krepsehalene og fisken og la suppen trekke i 3 minutter. Tilsett koriander rett før servering.

Bjørns fiskekraft
Assorterte fiskestykker og avskjær av flest mulig typer fisk
Kaldt vann

Vask og rens fisken og ta ut øynene og gjellene på fiskehodene.
Ha beina i en kasserolle og dekk med kaldt vann. Kok opp og la kraften avkjøle med bein. Ta ut beina og frys hele kraftkjelen. Ta den ut og la kraften tine litt. Surr fast lokket og snu kjelen skrått opp ned med en ny kjele under. Den vil da etter hvert tine og sile seg selv gjennom gjennom ispartiklene i kraften. Vær påpasselig med slutten av prosessen og ikke få med siste isen.

Bjørns fiskesuppe
1 l fiskekraft
2 gulrøtter i terninger
1/2 purreløk i terninger
3 dl melk
6 ss hvetemel
1 dl fløte
2 ss hakket gressløk
Salt og chilipulver

Kok opp fiskekraft og smak til med salt og chili. Tøm litt av kraften over i en liten kasserolle og kok grønnsakene møre i denne. Pisk kald melk med hvetemel godt sammen. Sil dette over i fiskekraften under omrøring og kok opp. La suppen småkoke i 6-7 minutter. Tilsett fløte og grønnsaker med kokekraften.
Server med gressløk.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Bjørn Holmgren og Helge Semb
Prosjektleder Are Fiva
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53 / 907 75 758