Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. november 2002 kl 00.15 Orientkanalen - Nansen og Rønneberg uten tolk

Fiske fra stylte og rottefangst i Nepal

Harald er klar på stylten. Med kjepp og snøre skal han forhåpentligvis fylle sekken sin med fisk før sola går ned. (Foto: Fabula media)
Harald er klar på stylten. Med kjepp og snøre skal han forhåpentligvis fylle sekken sin med fisk før sola går ned. (Foto: Fabula media)
I kveldens episode av ”Orientkanalen” følger vi Harald og Nicolai til Sri Lanka hvor det er tradisjon å fiske på stylter. Og i Nepal er vi med på rottefangst.

Er det mulig å tjene til livets opphold ved å sitte i timevis på en stylte og fiske småfisk på grunna? For fiskerne sør på Sri Lanka har denne metoden lange tradisjoner, og fiskeplassene går i arv fra far til sønn. De færreste har råd til båt, da er dette faktisk en grei måte å gjøre det på. Det er ikke fullt så enkelt for uvante nordmenn, verken å komme seg opp på stylten, eller å sitte på en trepinne og vente på napp.

Denne gangen får vi også være med på rottefangst i Nepal, der bøndene mener at rottene som lever i kornåkeren har det deiligste kjøtt. Fortsatt i Nepal – en gang i året kommer folk fra hele verden for å se på – eller delta i – en temmelig eksotisk sport, nemlig elefant-polo.

Vi skal også til et sted i India der det er den yngste datter som arver alt, og som er familiens egentlige ”overhode”.

Om serien
Vi følger Fabula medias utsendte medarbeidere, Harald Rønneberg og Nicolai Nansen, som i tre uker reiste rundt på Sri Lanka sammen med et team fra Young Asia Television (YA-TV). I YA-TV jobber unge reportere som lager programmer om og for ungdom – om tema de selv er opptatt av.

I tillegg til å gi oss innblikk i forskjellige miljøer på Sri Lanka, presenterer Rønneberg og Nansen korte reportasjer som YA-TV har produsert. Reportasjene gir oss en helt spesiell beskrivelse av Asia fra unge asiateres ståsted. De kan handle om alt fra eldgamle skikker og brutale ofringer, via menneskerettigheter til kultur og musikk.

Produsert for NRK2 av Fabula media i samarbeid med YA-TV.
”Orientkanalen” er laget med støtte fra NORAD
Produsent: Sissel Thorsen
Kontaktpersoner: Gunilla Gaarder(23 04 93 64)
Pressekontakt: Hilde Ljøen(23 04 72 36).