Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. februar 1999 kl 23.00 Punk er mer enn punk

Dokumentar: Punk er mer enn punk (t)

NRK2 onsdag 10. februar kl 23.00
Dokumentar: Punk er mer enn punk

Punk er mer enn Sex Pistols
Punk var i begynnelsen preget av gruppen Sex Pistols. Den var ikke særlig stueren i syttiårenes Sverige - eller Norge for den saks skyld. Men etter hvert har gruppens livsstil og musikk fått aksept langt inn i det gode selskap.
\"Punkilandia\", som er den svenske originaltittelen, er den første dokumentarfilmen som på bredt grunnlag tar for seg fenomenet punk i Sverige. Hvem var egentlig først ute, og hvor står punken i dag? Filmen er et møte med punkens sjel, dens musikk og med rebellene Kalle, Tove, Ludde og Robert. De er dagens punkere, på hver sin måte.
Det finnes en heftig poesi i punk som kommer til uttrykk på forskjellig vis - i øldrikking, musikk, politikk og gateopptøyer.

Stueren
Punkestetikken har lenge vært stueren i de kulturelle salongene. I ukeblad som Damernas Varld for eksempel, finnes vakre og hvitsminkede punkimitasjoner i forfengelige miljøer. Kort sagt har punken preget de siste 20 årenes kulturytringer. Både innenfor musikk, mote og kunst er påvirkningen tydelig. Betyr det at punken har utspilt sin rolle som subkultur? Punken har et ønske om å være revolusjonær og provokativ, men hvordan er dette i dag?
- Bli med til \"Punkilandia\" og avgjør selv, anbefaler filmskaperne, regissørene Ylva Gustavsson og Boel Amegrissi.
\"Punkilandia\" ble spilt inn på Stockholms gater i løpet av sommeren, høsten og vinteren 1997. Grafikken er håndtegnet av Lars Sjunnesson, tegneserietegner og far til punkklassikeren Åke Javel. Lars Sjunnesson har til og med designet den lille leirgubben i \"En trollpunkers død\", som er en liten film i filmen.
NRK2 onsdag kl 23.00

Svensk dokumentar fra SVT (1998)
Originaltittel: Punkilandia
Opplegg og regi: Ylva Gustavsson og Boel Amegrissi
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41