Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. september 2006 kl 19.55 Faktor: En fiende i veggen

Ubuden gjest i hjemmet

Pål Ivarsøy kjenner lukten av hussoppen han snart skal utrydde. (Foto: Kristin Helgeland Hauge, NRK)
Pål Ivarsøy kjenner lukten av hussoppen han snart skal utrydde. (Foto: Kristin Helgeland Hauge, NRK)
I kveldens Faktor blir vi med soppekspert Pål Ivarsøy på jobb hos nervøse huseiere som har oppdaget sopp. Denne bittelille organismen som vokser i det skjulte bak vegger og under gulv, kan føre til enorme ødeleggelser.

Huseier Kenneth Totland ble nervøs da han fant en mystisk, hvit og svampaktig klump som kom tytende ut ved inngangsdøren. Svampen viste vei til alle huseieres mareritt under trappen hans. Soppekspert Pål Ivarsøys dom var nådeløs: Dette var et angrep av ekte hussopp i full blomstring. Vi blir med eksperten når han forsøker å stoppe angrepet.

Kan ødelegge hele huset
Ekte hussopp er fryktet av alle som arbeider med bygninger, og med god grunn. Mens råtesoppen er relativt ufarlig, kan den ekte hussoppen ødelegge hele huset. Og det er heller ikke lite som skal til for å ta knekken på den. I motsetning til andre råtesopper klarer ekte hussopp å frakte med seg sitt eget vann mens den vokser, gjennom vegger og mur, på baksiden av kledning og puss, og inn i bærende konstruksjoner. Når treverket råtner, mister det bæreevnen, og dermed kan hele huset rase sammen.

- Det er de samme mekanismene som foregår ute i naturen, sier Pål Ivarsøy. – Hvis soppene ikke fantes, kunne vi heller ikke leve her.

Frykter verditap unødig
De fleste av de gamle husene i sentrum av Bergen har på et eller annet tidspunkt hatt et angrep av hussopp, selv om det er noe de færreste huseiere vil snakke høyt om.

Pål Ivarsøy er vant til at huseiere blir både redde og skamfulle når det blir oppdaget sopp i huset deres. Mange tror det vil senke verdien på huset, men soppeksperten tror det motsatte: Hvis huset har blitt behandlet mot soppskade, har man i hvert fall en garanti for at huset er grundig sjekket og behandlet. Da er det verre med hus som selges før soppen blir oppdaget.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Bergen (2006)
Programansvarlig: Anne Marie Kvassheim
Prosjektleder: Thomas Hellum
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900