Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. september 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Livet på toppen: Polhavene

Knølhval velter seg i krill – i serien
Knølhval velter seg i krill – i serien "Den blå planeten" skal vi til polhavene. (Foto: BBC)
Avhengig av ståsted, Arktis og Antarktis ligger uansett på toppen. I BBC-serien ”Den blå planeten” er polhavene viet et eget program.

Livet langs iskanten av polhavene er virkelig hardt. Pakkisen ved Jordens poler er i konstant bevegelse, og om vinteren blir den ugjennomtrengelig og kompakt med lufttemperaturer helt ned i minus 70 grader. Alt ligger i dvale, i påvente av at vårsolen skal få iskanten til å trekke seg tilbake, så lyset kan nå ned i havet og livet begynne.

Polhavets ABC
Lyset får planktonet til å blomstre opp. Det blir føde for horder av tilstrømmende fisk, fugl, hval, sel og noen isbjørn. Hvalrosser velter seg i skjellmat på sjøbunnen, vågehval og knølhval fråster i myriader av krill.

Men hvor lenge var polhavet et paradis? Isen kommer alltid krypende tilbake, livet trekker seg vekk og søker til åpnere farvann.

Om serien
I England er ”Den blå planeten” belønnet med presseforbundets kringkastingspris som beste dokumentarserie i 2001. Det tok BBC fem år å lage de åtte programmene, og serien er et forsøk på å sette sammen en komplett naturhistorie med levende bilder fra livet i havet.

- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene. Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned til de store dypene, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57