Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. august 2005 kl 19.30 Fremmed i Europa: Norge

Vietnamesiske båtflyktninger i Norge

Phung Hang har reist rundt til skoleklasser i over et år for å fortelle om mobbingen hun ble utsatt for da hun selv gikk på skolen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Phung Hang har reist rundt til skoleklasser i over et år for å fortelle om mobbingen hun ble utsatt for da hun selv gikk på skolen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Vietnameserne var den første store flyktningegruppen som kom til Norge. Mange flyktet fra den sørlige delen av landet på små og overfylte båter. Mange mistet livet, men noen ble reddet av norske skip, og fikk asyl her. Familien Hang var noen av de første båtflyktningene som fikk opphold i Norge.

- Jeg husker at jeg var fryktelig sjøsyk og at båtmotoren hadde stanset. Mamma og pappa fortalte meg at vi måtte forberede oss på at vi kanskje ville dø, forteller Kim Hang. Han flyktet sammen med foreldrene sine fra Vietnam i 1975. Da var han 11 år.

Rasisme
Familien Hang kom til et fremmed og snødekt land. De slo seg ned i Brumunddal i Hedmark og fikk datteren Phung. Her møtte familien også rasismen. – Da jeg var 8 år gammel, ble pappa sparket ned av 20 personer. De slo han til han ikke kunne reise seg, spyttet på ham og skar ham med kniv i ansiktet, forteller Phung. Familien hadde blitt trakassert i årevis, men først da reagerte folk i nærmiljøet. Skambankingen av faren resulterte i at 5 000 mennesker vendte rasistlederen Arne Myrdal ryggen under et møte i Brumunddal. Følelsen av å endelig få støtte var fantastisk. Nå reiser Phung rundt til skoleklasser for å fortelle om mobbingen og rasismen familien hennes ble utsatt for.

Suksessflyktninger
Tretti år etter at de første vietnamesiske båtflyktningene kom til Norge, viser forskningen at de har klart seg langt bedre her i landet enn andre flyktningegrupper. Sammen med srilankere er vietnamesere den innvandrergruppen som er best integrert i det norske samfunnet, samtidig som de tar vare på sin egen kultur.

Om serien
Seks dokumentarer produsert i seks forskjellige europeiske land forteller noe av historien om innvandringen til Europa.

De seks dokumentarene blir sendt hver dag kl 19.30 på NRK2 fra og med søndag 7. august og frem til fredag 12. august. Dokumentarserien forteller historien om somaliere i Danmark, ingermanlendinger i Finland, brasilianere i Portugal, irakere i Sverige, molukker i Nederland og vietnamesiske båtflyktninger i Norge.

Europeisk dokumentarserie i seks deler (2004)
Samproduksjon fra EBU
Prosjektleder NRK: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252