Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. oktober 2002 kl 20.45 Opp i røyk: Historien

Tobakkens røykfylte historie

Torkjell Berulfsen, gutten i røyken med høy sigarføring (NRK-foto: Ole Kaland)
Torkjell Berulfsen, gutten i røyken med høy sigarføring (NRK-foto: Ole Kaland)
Torkjell Berulfsen er neimen ikke skvetten når han nå har kastet seg over nytelsesmiddelet tobakk i alle dens former. I seks programmer tar han for seg piperøyking, snus og tyggetobakk, sigarer, sigaretter og cannabis. Det første programmet handler imidlertid om stoffet tobakk, en generell innføring.

Tobakk er den planten i verden som i nytelsens navn er mest utbredt, uansett geografi, inntekter, posisjon, fattig eller rik. – Det fins ikke en finansminister i verden som ikke elsker tobakk. Vi kunne finansiert hele Gardermoen med to års tobakksrøyking, eller ganske problemfritt arrangert en ny vinterolympiade på Lillehammer – antakelig røykfri, sier Torkjell Berulfsen lakonisk.

Det ubegripelige
I dette første programmet har Berulfsen lagt ut på tur til Cuba, Egypt – og Frogner hovedgård i Oslo. – Det som er helt ubegripelig, men like fullt sant, sier Berulfsen, er at det i 1976 ble funnet oppstrimlede tobakksblader i Ramses II. Det samme ble funnet i flere andre mumier. Men hvordan kunne det ha seg? Tobakken er en amerikansk plante, som ikke kom til det afrikanske kontinentet før Columbus brakte den med seg i det 15. århundre. – Her står vi overfor et reelt spørsmålstegn. Etter min mening bør det i Thor Heyerdahls ånd settes i gang bygging av en ny balsaflåte, sier programskaperen.

Religiøs stimulans
Naturfolk, som indianerne, røkte tobakksbladene som en slags pipe med maisblader – eller som en tidlig sigar, om man vil. Røyken hadde en klar funksjon i religiøse ritualer. Prestene brukte den for å komme i kontakt med gudene. Røyk ble blåst på krigerne før de skulle i kamp, og på kvinner før seksualakten for å bli fruktbare. Da de lærte seg å inhalere, oppdaget de tobakksrøykens beroligende virkning.

Utbredelsen av tobakksrøyking i verdensmålestokk begynte først på 1500-tallet, og da som piperøyking – noe neste program skal handle om.

Egenprodusert underholdningsdokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83