Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. juli 2011 kl 20.00 Dokusommer: Huset på prærien

På sporet av Hans Olavs farfar


Tolv år gammel finner Hans Olav Brenner farfarens gamle Canada-koffert på et mørkt loft. Han blir fascinert av innholdet, og 20 år senere legger han ut på reise for å lete etter spor av farfaren i Canada.

I kofferten viser det seg å være dokumenter og bilder fra et ukjent liv på den canadiske prærien på 1920- og 30-tallet. I september 2010 tar han med seg kofferten med innhold tilbake til Canada. Finnes det spesielle huset på bildet fortsatt? Er noen av menneskene på bildene fortsatt i live?

En stor overraskelse
"Huset på prærien" byr på møter med pionerer fra den canadiske prærien - en 94 år gammel krigsveteran som demonstrerer sin daglige gymnastikk, og 96 år gamle Lotte Fjordbotten som prøver å vekke til live sin barndoms norskkunnskaper. Hans Olav Brenner får seg også en stor overraskelse da han prøver å finne ut hvem som skrev et brev til farfaren i 1938. Brevet er ikke helt hva det ser ut som.

Det er jakten på et hus som står aller mest sentralt i programmet. Hvor stor sjanse er det for å finne igjen et hus på den canadiske prærien, ut fra et bilde uten spesielle kjennetegn, åtti år etter at huset ble bygd? Har prærievinden slettet alle spor?

Den ukjente utvandringen til Canada
Den historiske forutsetningen for utvandringen til Canada er stor arbeidsledighet i Norge koplet med USAs nærmest stengte grenser på begynnelsen av 20-tallet. Canada ble håpets land. Men hvorfor vet vi så lite om de som dro til Canada? Forskerne kaller det den ukjente utvandringen. Bare i løpet av noen få år mellom første og andre verdenskrig utvandret mer enn tjue tusen nordmenn direkte fra Norge til Canada. I tillegg kommer alle de som kom til den canadiske prærien fra USA.

Hans Olav Brenner og fotograf Jan Palmers reise til provinsen Alberta i Canada viser møter med mennesker som er både rørende og morsomme. De er mennesker fra en annen tid, og har bygget opp Canada til å bli et moderne land.

Sendt tidligere.

En dokumentar av Hans Olav Brenner og Jan Palmers
Produsert av NRK (2010)
Programleder: Hans Olav Brenner
Foto og regi: Jan Palmers
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseforespørsler kan rettes til presse@nrk.no
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk,no