Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. september 2005 kl 19.30 Grønn glede

Tid for å safte og sylte

Mette Stensholt Schau og gartneren Dag Arneson gir gode tips om bærhøsten (Foto: NRK)
Mette Stensholt Schau og gartneren Dag Arneson gir gode tips om bærhøsten (Foto: NRK)
Det blir bær i lange baner i "Grønn glede" denne gangen. Mange har frodige bærbusker og frukttrær både sommer og høst. Men hva skal man med bærene? Mette Stensholt Schau og Dag Arnesen gir gode tips.

Bær for sju milliarder kroner går til spille hvert år, kunne vi lese i avisen for kort tid siden. Det er selvsagt veldig synd, men kanskje naturlig når syltetøy koster ti kroner glasset i butikken. Det er jo ikke mer enn for glasset hvis du skal lage det selv. Men da skal man samtidig huske på at dine egne bær kjenner du ut og inn. Du vet om de er sprøytet, du vet hvor de kommer fra og sluttproduktet har ikke andre tilsettingsstoffer enn du selv har puttet i.

"Grønn glede" har bedt en vaskeekte skolekjøkkenlærer om hjelp. Det blir verdens enkleste eplemos, flott til både tilslørte bondepiker og dessertglass for minstemann i familien. Syltetøy av solbær blir tykt som gelé, og rørte bringebær egner seg både til rødsaus på riskremen til jul og på nystekte vafler.

I hagen er det litt av hvert som skal gjøres før vi sier farvel til sommeren. Busker skal beskjæres, roser skal ha litt ekstra rundt roten. Dag styrer ute, mens Mette holder seg ved saftpressen i denne siste runden med Grønn glede i 2005.

Egenprodusert hageserie fra Ut i naturen-redaksjonen, Program riks, Hordaland
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45 mette.stensholt.schau@nrk.no
Prosjektleder: Jan Ingar Hansen, tlf: 97 51 06 32 jan.ingar.hansen@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 98 87 50 78