Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. juni 2003 kl 19.55 Dykk i arkivet

Pål Bang-Hansen dykker i arkivet

Pål Bang-Hansen dykker i arkivet åtte ganger i sommer (NRK-foto: Ole Kaland)
Pål Bang-Hansen dykker i arkivet åtte ganger i sommer (NRK-foto: Ole Kaland)
Filmguru, kultfigur og NRK-veteran Pål Bang-Hansen er programleder for serien "Dykk i arkivet" i sommer. Og hvis noen tror at Bang-Hansen bare er interessert i film, så tar de feil – både jazz og kunst, blant mye annet, står hans hjerte nær.

I det første programmet skal vi være flue på veggen under stortingsdebatten om innføring av fargefjernsyn I Norge. Pål Bang-Hansen intervjuer også fjernsynsveteranen Stein-Roger Bull, som godt husker hvordan overgangen fra svart-hvitt til fargefjernsyn foregikk i NRK

Fra jazz til Vietnam
Serien består av i alt åtte programmet, hvert av har sitt eget tema. To programmer handler om to store jazzlegender, det ene med Charlie Mingus fra 1964, det andre med Tholonius Monk fra 1966.

Ett program tar for seg kunstneres deltakelse i den politiske debatten. Utgangspunktet er kunstneren Kjartan Slettemarks månedlige bilde på Eidsvolds plass i Oslo i 1965, som ofte skapte forargelse blant byens borgere.

Det blir også gjensyn med Pål Bang-Hansens intervju med Jane Fonda på Røros i 1972. Innspillingen av "Et dukkehjem" foregikk der, og Jane Fonda forteller hvordan Vietnam-krigen gjorde henne politisk bevisst.

Isme-debattene
Andre temaer som dukker opp i løpet av sommeren, er de såkalte "ismedebattene" til den legendariske programlederen Kjell Arnljot Wiig. Vi får et klipp fra debatten "Hvor står liberalismen?" på Centralteatret, og Bang-Hansen krydrer like godt programmet med en parodi: "Hvor står fatalismen?" med Bjørn Bryn som Kjell Arnljot Wiig.

Vi får også vite en del om Oslo Rådhus’ historie, og bli med på jazzkonsert i Njårdhallen med Count Basie og Anita O’Day. Norges første kjendis, Rolf Kirkvaag, får sitt eget program, og Rolf Stranger, en av Oslos tidligere ordførere, vandrer langs Akerselva og forteller om forskjellene mellom øst og vest i hovedstaden.

Egenproduksjon ved Kulturavdelingen
Programleder: Pål Bang-Hansen
Prosjektleder: Siw Winther
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83