Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. juli 2002 kl 20.55 Niern: Universets englar

En islandsk Gjøkeredet

Universets engler er en islands-norsk samproduksjon med regi av Fridrik Thor Fridriksson og som etter lanseringen ble kalt en islandsk Gjøkeredet. Filmen bruker humor og varme i skildringen av psykiatriske pasienter, men er uten Hollywoods enkle løsninger og type-klisjéer.

I en forstad til Reykjavik bor Páll med foreldre og to søsken. Han har normale interesser og sysler, nemlig jenter, venner, fester og tanker om fremtiden. Men både Páll og familen begynner å merke forandringer i væremåten hans. Den blir etter hvert så ekstrem at han må tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus. På sykehuset utvikler han et vennskap til tre andre pasienter. Óil Beatle hevder at det var han som skrev alle sangene til The Beatles og overførte dem telepatisk. Victor tror han er Adolf Hitler, og Pétur har tatt LSD en gang for mye og klarer ikke å vende tilbake til virkeligheten.

”Universets engler er en overbevisende beskrivelse av en ung manns vekst og fall. Vi ser hvor skjørt det hele er. Og vi ser skuffelsen hans når livet blir noe annet enn det han hadde drømt om” var psykiateren Finn Skårderuds kommentar til filmen.

Filmen har høstet internasjonal anerkjennelse og har blant annet fått filmkritiker-prisen Fipresci.

Innkjøpt film fra 2000
Regi: Fridrik Thor Fridriksson
I rollene: Ingvar E. Sigurdsson, Baltasar Kormákur, Bjørn J. Fridbjörnsson, Hilmir Snær Gudnason, Margrét H. Jóhansdóttir, Theódor Júliusson
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956