Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. mai 1999 kl 23.30 Journalen: Nix Pille

Journalen: Nix Pille (t)


NRK2 mandag 10. mai kl 23.30
Journalen: Nix Pille

Tvilsomme piller

Q10 omtales som vidundermiddelet som kan helbrede det meste - fra kreft til slapp potens. Kveldens danske dokumentar retter et kritisk søkelys mot naturpreparater som hevdes å ha en medisinsk effekt. Programmet går spesielt inn på den kjemiske sammensetningen og på markedsføringen av Q10 - også i Norge.
Produsentene tjener milliarder på vår dårlige samvittighet. Vi spiser piller i håp om at de kan ha like god effekt som allverdens næringsrike matvarer. Og kanskje kan de i tillegg forebygge alskens sykdommer?
I dag er Q10 et av de mest populære naturpreparatene. Da populariteten var på topp i begynnelsen av 1990-tallet, spiste en halv million dansker Q10. I dag tar 200.000 dansker daglig en Q10- pille.
Begrunnelsen for å ta den dyre pillen, er mange. Noen sluker den i håp om at den kan forebygge kreft, andre ønsker bedre potens, og atter andre mener at pillen gir dem mer energi.
Med alderen synker menneskets egen produksjon av Q10, og tanken er den at dersom vi fortsetter å spise Q10, så kan vi kanskje holde oss spreke lengre.
Det finnes over tusen undersøkelser som \"beviser\" at Q10 virker. Men kan vi stole på resultatene? I kveldens program blir noen av undersøkelsene gjenstand for en kritisk analyse. Samtidig ser vi nærmere på hvilke metoder som ligger bak salget av pillene.

NRK2 mandag kl 23.30

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
Med alderen reduseres vår egen produksjon av Q10. Ved å tilføre kroppen Q10 i pilleform, håper mange at de skal holde seg spreke lengre.
(Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Dansk dokumentarprogram
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41