Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. september 2003 kl 23.10 Utsyn: Utsyn: Xanana - en frihetskjemper blir president

Øst-Timors første president

Xanana Gusmao, Øst-Timors første  –  og motvillige  –  president. (Foto: Talking Heads Production)
Xanana Gusmao, Øst-Timors første – og motvillige – president. (Foto: Talking Heads Production)
Den 20. mai 2002 ble Øst-Timor det nye årtusenets første selvstendige nasjon. Xanana Gusmao ble landets motvillige, første president, knyttet til et embete han aldri ønsket å ha. Men han ble tilbedt av folket i Øst-Timor, og verdens ledere så på ham som regionens Nelson Mandela.

Denne karismatiske Messias-skikkelsen hadde ført den væpnede motstanden mot Indonesias 24 år lange okkupasjon, og til slutt gitt folket sin frihet. Xanana Gusmao må innse at det er han det hele står og faller på når det gjelder internasjonal anseelse, og også internasjonal hjelp til Øst-Timor.

Kveldens dokumentar går bak kulissene og avslører hvordan politiske nøkkelspillere prøver å overtale og presse mannen som ikke ville bli president, inn i politiske institusjoner. Vi blir vitne til gjenfødelsen av partipolitiske konflikter, og vi får også se at de som føler seg truet av Gusmaos popularitet og autoritet, til slutt vender seg mot ham.

Som dikter, kunstner og fredsmekler står Xanana Gusmao fram som en sjelden leder; en følsom mann med sterke prinsipper hvis eneste lojalitet er mot demokratiet og et bedre liv for folket i Øst-Timor.

Fransk produksjon
Talking Heads Production
Originaltittel: "Xanana – un homme, une nation"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83