Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. mai 2009 kl 22.35 Vendepunkt: Finne roen

Gå for drømmen din

Maitreya Ishaya fant roen da han byttet både jobb, navn og livsstil. Her i aksjon i klatreveggen. (Foto: Univisjon)
Maitreya Ishaya fant roen da han byttet både jobb, navn og livsstil. Her i aksjon i klatreveggen. (Foto: Univisjon)
I det siste programmet i serien Vendepunkt møter du to personer som på hver sin måte har gjort noen grep for å finne roen – og dermed også lykken i livet.

- Jeg har et mål og det er å nyte livet. Det er sikkert derfor jeg synes det er like bra å klatre sidelengs, som oppover, sier Maitreya Ishaya, mens han spretter rundt i klatreveggen.

Aksjemegler ble munk
I sitt tidligere liv i London ville nok ikke Maitreya Ishaya likt å klatre sidelengs. Da hadde han som mål å tjene seg rik, for så å trekke seg tilbake når den store lykkefølelsen kom.

– Det var en felle, sier Maitreya, som på den tiden het Oliver Seligman og var aksjemegler. – Jeg var aldri til stede i øyeblikket. Tenkte hele tiden på neste dag, sier Maitreya, som har funnet roen gjennom meditasjon. Han lever i dag i et munkefellesskap i Oslo og holder meditasjonskurs, slik at også andre skal finne ro til å nyte livet.

"Hot" meditasjon
De siste tiårene har meditasjon blitt mer og mer populært innenfor vitenskapelig psykologi og medisin, og brukes i dag til å redusere stress, til oppmerksomhetstrening og til å mestre vanskelige følelser.

- Innenfor psykologien så er "mindfullness", en form for meditasjon, i ferd med å bli noe av det mest interessante eller "hotte" når det gjelder behandling av både depresjon, traumer og andre typer problemer, sier professor i psykologi Frode Thuen, som medvirker i programmet. - Meditasjon kan derfor være bra å kunne som en mestringsteknikk, gjerne før problemene melder seg.

Slow city
For Camilla Fredriksen handlet det om å komme seg hjem for å finne roen. Fra et hektisk byliv med jobb innen shipping til et nytt liv i lille Sokndal, der janteloven er begravd i byparken og det arrangeres kjærlighetsuke en gang i året.

Her driver hun en kombinert landhandel og kafé, fisker laks og lever det gode liv. Som den første kommunen i Norden ble Sokndal i Rogaland godkjent som en såkalt slow city. Dette er en europeisk bevegelse der livskvalitet og lokalt særpreg står i fokus.

Om serien
Å snu en dårlig livssituasjon til å bli et positivt vendepunkt i livet, er en kunst. I den andre sesongen av den populærvitenskapelige dokumentarserien "Vendepunkt", møter vi mennesker som har greid det - og som vil dele sine erfaringer – både om tøffe tider og lys i tunnelen.

Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv.
Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen, UiB/HiB.

Prosjektleder: May-Britt Skjelvik, tlf. 55 58 69 11/92454780
Professor i psykologi: Frode Thuen, faglig konsulent, tlf. 913 11 183
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900