Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 8. desember 2004 kl 20.55 Bokbadet

"Gulldronning, perledronning"

Margaret Skjelbred og Anne Grosvold (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Margaret Skjelbred og Anne Grosvold (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Margaret Skjelbred er forfatteren i Bokbadet i kveld. Boka hennes, "Gulldronning, perledronning", skildrer forholdet mellom en gammel mann og hans barnebarn.

Margaret Skjelbreds roman handler om et jenteliv med en nesten dødelig destruktiv start. Helbredelsesprosessen blir regissert av hennes morfar. Han vier sin livshøst til sin datterdatters tilfriskning, og med det soner han et uopprettelig svik han har begått. Brobyggeren mellom jenta og traumene hennes er eventyrene, der fattigfolks klokskap, drømmer og erfaringer er lagret.

Voksne Signhild sitter ved sin morfars dødsleie og oppsummerer livet da hun var sju, og nattbildet viste seg midt på dagen. Livet hennes roterte rundt morfaren og historiene hans som han forsøkte å lokke henne ut av Berget det Blå med. Forspillet til Signhilds historie begynner med morfarens ekteskap med Signe og hans svik mot datteren deres. Hun vokste opp som en foreldreløs, utlevert til andre, mens morfaren flakket rundt i verden.

Margaret Skjelbred (f. 1949) debuterte som lyriker i 1983, og har etter det gitt ut flere bøker innen skjønnlitteratur og poesi, for både barn og voksne. Om hennes forfatterskap er det sagt at hun skriver intenst, ærlig og vakkert.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78