Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. mars 2003 kl 20.10 Profil: Virginia Woolf

Portrett av en komplisert forfatter

Nicole Kidman som Virginia Woolf i filmen
Nicole Kidman som Virginia Woolf i filmen "The Hours", som har hele ni nominasjoner under Oscar-utdelingen i morgen 23. mars. (Foto: Buena Vista)
I anledning av at filmen om Virginia Woolfs liv, "The Hours" med Nicole Kidman, Julienne Moore og Meryl Streep, er nominert til hele ni Oscar-priser, viser NRK2 denne dokumentarfilmen som kaster nytt lys over den ulykkelige suksessforfatteren Virginia Woolf.

Med utgangspunkt i brev Virginia Woolf sendte sin kvinnelige elsker, har dansk fjernsyn laget et vakkert portrett av den feirede forfatteren. Virginia Woolfs brev til Vita Sackville-West var lenge ukjente, og gir en ny forståelse av en uvanlig livshistorie.

Nyskapende
Britiske Virginia Woolf (1882-1941) er en av vår tids mest anerkjente forfattere, spesielt hyllet for romanene "Til fyret" fra 1927, "Orlando" fra 1928 og "Bølgene" fra 1931. Alle ble av samtiden karakterisert som revolusjonerende nyskapninger innen den europeiske romantradisjonen. Likevel var ikke Virginia Woolf lykkelig. I 1912 hadde hun giftet seg med forfatteren Leonard Woolf, som hun hadde et sterkt intellektuelt forhold til. Men fysisk kjærlighet kunne ikke ektemannen gi henne. Den hentet Virginia Woolf hos den aristokratiske, fargerike og åpent lesbiske Vita Sackville-West.

Dobbeltlivet førte til en tidvis svært turbulent tilværelse, med forfattertriumfer, depresjoner og fortielse. Og en daglig kamp for å bli sett og hørt i en tid som var svært dominert av menn. Programmet følger Virginia Woolf fra tidligste barndom til de siste redselsfulle dagene før hun tok sitt eget liv.

Programmet er tidligere sendt i september 1996.

Dansk produksjon fra 1995
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83