Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. august 2002 kl 19.30 Rundt neste sving: Todalen

Naturperlen Todalen

Borghild Betten Talgø og Kjetil Løseth er sommerens vertskap i Svinviks arboret. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)
Borghild Betten Talgø og Kjetil Løseth er sommerens vertskap i Svinviks arboret. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)
Siste holdeplass i årets ”Rundt neste sving” er Todalen i Surnadal, åpningen til Nordmøres fjellverden og et av Norges mest spektakulære naturområder. I denne perlen av en bygd, hjemplassen til Vangsgutane, finner vi Europas minst forurensede naturområde.

Like ved inngangen til den nye tunnelen som leder nyvegen til Todalen, svinger Andreas Lunnan rett inn i Svinviks arboret, en botanisk hage som er en av de største turistattraksjonene på indre Nordmøre. Her oppleves en unik blomsterprakt, en plantesamling det ikke finnes maken til så langt mot nord.

Lenger østover, i dalen inn mot Trollheimen, ligger Kårvatn, som har status som referanseområde for den reneste naturen i Europa.

I Todalshytta treffes ”Phillips fruer” i full sving midt i turisttrafikken. Det er Åse, Line og Ragnhild som er ansvarlig for driften av dette vel hundre år gamle anlegget som den engelske arkitekten Ethelbert Lort-Phillips fikk bygget. Han ”oppdaget” Todalen i samband med et besøk hos Lady Arbuthnott i Sunndalen, og utviklet sterk kjærlighet til området, ikke minst på grunn av jakt- og fiskemulighetene.

Vangsgutane
Et værelse i Todalshytta er innredet for å samle minner etter mannen som i dobbelt forstand skapte Vangsgutane, Leif Halse. Han var ekte todaling, og selv om hans i sin lærergjerning virket mange andre steder i landet, lå Todalen alltid hans hjerte nærmest. Skuespilleren Alf Ramsøy blar gjerne i Halses samlinger, der smilet og humøret danner gjennomgangsmelodien.

Finn Talgø har som møbelprodusent vært arbeidsgiver for nær sagt de fleste av sine sambygdinger, og det er all grunn til å regne med at han har kaffen klar når NRK stikker oppom hytta hans for en passiar oppe på Todalens tak.

Nordmørsminne
Tone Søyset Døving har satset på sangen. Selv om hennes yrke som oftest bringer henne til andre områder, benytter hun enhver anledning til å besøke og berike sine hjemlige trakter. Under kveldens reportasje fra Todalen framfører Tone og hennes musikervenner ”Nordmørsminne” av Hans Hyldbakk og Henning Sommerro.

Om serien
Andreas Lunnan (”Rundt neste sving”), Tore Skoglund (”Mellom bakkar og berg”) og Dag Lindebjerg (”SommerDag”) skal hver for seg legge ut på sine årlige sommerturer for å glede seerne med programmer fra vårt vakre land.

I år har Andreas Lunnan valgt å utforske nordvestlandet, først og fremst Nordmøre, på sin gule scooter.

Serie fra NRK Program riks, TV Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 /95 10 02 99

Bilde
Borghild Betten Talgø og Kjetil Løseth er sommerens vertskap i Svinviks arboret. (Foto: Andreas Lunnan, NRK)