Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. september 2010 kl 21.25 Den store reisen

Familietur utenom det vanlige


Tre norske familier bestående av mor, far og tenåringsbarn skal ut på tur i sesong 2 av "Den store reisen". På vei til Gardermoen vet familiene fortsatt ikke hvor de skal. Det eneste de vet er at de i tre uker skal bo under enkle forhold, i en fremmed kultur med et språk de ikke forstår.

Klarer de norske familiene å tilpasse seg – enten de skal bo hos nomadene i Gobiørkenen i Mongolia, hos Namalene på stillehavsøya Vanuatu eller med Hamerfolket i Etiopia?

Eldgamle tradisjoner
Familien Breili fra Hvasser i Vestfold er en varm familie som ikke tar seg selv så veldig høytidlig. Pappa Rune (45) er arkitekt, og er i følge familien avhengig av blyanten og mobiltelefonen sin. Mamma Tove (44) beskriver seg selv som ufrivillig husmor. Hun er utdannet metallkunstner, men har måttet legge karrieren på hylla på grunn av allergi. Barna Ronja (16) og Brage (11) er kreative og selvstendige, og stort sett vant til å gjøre som de vil i det lille samfunnet på Hvasser.

Nå skal de til Vanuatu, en øygruppe i Stillehavet. Her skal de bo hos Namalene, et stolt folk med eldgamle tradisjoner.

Kumøkk og oksehopping
Familien Wold Hansen fra Fauske i Nordland er en relativt fersk familie som kun har bodd sammen i et halvt år. Rita (44) jobber innen psykiatrien og har "støv på hjernen". Hun er moren til Ole-Aleksander (17) som ikke er så opptatt av å passe inn i et typisk mannsbilde. Han vil bare bli godtatt som den han er. Rita er kjæreste med vaktmester Raymond (41), som spiller i band på fritiden. Malin (13), er Raymonds datter. Hun er veldig glad i å danse swing, men innrømmer at hun ellers er litt lat. Den nye familien har aldri vært på tur sammen og vet ikke helt hvordan det vil fungere.

Wold Hansen skal bo hos det hardbarka Hamerfolket helt sør i Etiopia, der kvinnene smører kumøkk på gulvene for å holde det rent og unge menn beviser sin manndom ved å springe over en bøling okser.

Ut i Gobiørkenen
Den siste familien som skal ut på den store reisen er Familien Lande Walbeck. De er en sammensveiset og aktiv gjeng som går mye i fjellet, sykler eller står på ski om vinteren. Unni (46) har begynt som student på heltid, mens Jan (52) jobber som informasjonsrådgiver i bank. De reiser sammen med sønnene Stian (16) og Espen (18) til Gobiørkenen i Mongolia. Her skal de bo sammen med en tradisjonell nomadefamilie, som lever av geiter, hester og kameler.

Norsk realityserie i 12 episoder (2010)
Produsert av Strix for NRK
Produsent: Line Norling
Prosjektleder NRK: Skjalg Solstad, tlf: 91667613
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no