Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. mai 2013 kl 21.35 Exit Afghanistan

Tolkene forteller


I denne episoden møter vi tolkene Behrouz og Sidiq, som i flere år har jobbet for de norske soldatene i Maimana. De er truet av Taliban og frykter for livet.

De norske soldatene har nå forlatt provinsen Faryab, og tolkeoppdragene har tatt slutt. Både Behrouz og Sidiq har søkt norske myndigheter om beskyttelse i Norge, men har ennå ikke fått noen avklaring.

Mangler viktig utstyr
I militærleiren som den afghanske hæren har overtatt fra de norske soldatene, oppdager sykehuslegen at han ikke kan behandle sårede soldater fordi det meste av utstyret er fjernet og sendt til Norge. Og når befolkningen feirer høytiden Id, aksjonerer en selvmordsbomber mot moskeen.

Om serien
I denne dokumentarserien følger et NRK-team uttrekningen av norske soldater i Afghanistan.

Den prisvinnende frilansjournalisten Anders Sømme Hammer har regien på opptakene gjort i det sivile samfunnet i Faryab. NRK-journalisten Marius Arnesen har fulgt både de norske og de afghanske soldatene i Camp Maimana.

Under utfordrende sikkerhetsforhold har arbeidet resultert i en rekke unike opptak som skildrer denne perioden i Maimana både fra sivilbefolkningen og fra de militæres side.

Produsert av NRK Dokumentar og Samfunn (2012): Klaus Erik Okstad og Olav Njaastad
Regi: Anders Sømmer Hammer og Marius Arnesen
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900