Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. juli 2004 kl 22.10 Hornblowers eventyr

Den betenkte brudgommen

Til tross for store anfektelser gifter Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) seg med Maria (Julia Sawalha). (Foto: Granada)
Til tross for store anfektelser gifter Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) seg med Maria (Julia Sawalha). (Foto: Granada)
Av pliktfølelse snarere enn kjærlighet går Horatio Hornblower til alters med Maria. Om han har opptrådt aldri så sømmelig, kan hun ikke lenger motta hans hjelp uten å sette sitt rykte som en ærbar kvinne på spill.

Bruden er henrykt, og bryllupet er en gledelig begivenhet også for hennes mor og alle gjestene. Selv er Hornblower fylt av kvaler og frykter at han har begått en stor tabbe. Forloveren, løytnant Bush, er den eneste som gjennomskuer hvordan det egentlig står til med ham. Men Hornblower er en mann som holder sitt ord, å svikte Maria nå er helt utenkelig.

Admiral Pellew dukker overraskende opp blant gjestene, men det er ikke bare festlighetene som har lokket ham dit. Han har ett oppdrag til kaptein Hornblower: å finne et skip som er forsvunnet under et rekognoseringsoppdrag ved Frankrikes kyst.

Hornblower er ikke direkte nedtrykt over å bli kalt ut til tjeneste allerede dagen etter bryllupet. Under en forrykende storm oppdager mannskapet på "Hotspur" en liten båt i havsnød. Passasjerene er et ungt par som påstår at de er fra land som ikke deltar i krigen. Men Hornblower og hans menn føler seg slett ikke sikre på at de forteller sannheten.

Om serien
Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder om den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serie 2 ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

Vi befinner oss nå i året 1802, og det har gått ni år siden den da 17 år gamle Horatio Hornblower begynte som kadett i den britiske flåten. Under en pause i krigen med Frankrike vansmekter han på land, og blir kjent med Maria (Julia Sawalha) som forelsker seg i ham. Snart blir han igjen kalt ut til tjeneste – denne gang som kaptein på skipet Hotspur.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (31) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere". I den kommende storfilmen "Kong Arthur" spiller han en av ridderne av det runde bord.

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower: Duty
Produksjon: Granada (2003)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, Julia Sawalha og Paul McGann
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99