Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 19. september 2002 kl 19.25 Folk i farta

Omstridt general i Guatemala

Alex Rosén på besøk hos Kjell Eugenino Laugerud Garcia i Guatemala. (Foto: Dropout Production)
Alex Rosén på besøk hos Kjell Eugenino Laugerud Garcia i Guatemala. (Foto: Dropout Production)
Med skrått blikk har Alex Rosén denne gang vært i Guatemala og besøkt ekspresident Kjell Eugenino Laugerud Garcia, som regjerte landet fra 1974 til 1978. I denne perioden nådde statsterroren sitt høydepunkt. Garcia er annengenerasjons norsk innvandrer og har guatemaltekisk mor og norsk far.

Garcia startet sin militære karriere allerede som 15-åring. Han er i dag bosatt i Guatemala City i et godt bevoktet hus, og er 71 år gammel. Hans norske familie er fra Hokksund.

Garcia ble, etter en fremadstormende militærkarriere samt ved god hjelp av valgfusk, valgt til Guatemalas leder i 1974. I perioden hans som president ble titusenvis brutalt drept, folket ble utsatt for systematiske bortføringer og dødsskvadroner ble flittig brukt. Som president var han
hovedansvarlig for disse overgrepene.

Alex møter Garcia i hjemmet hans i Guatemala City.

Om Folk i farta
Alex Rosén har dratt undt i verden for å treffe nordmenn som har gjort seg bemerket i utlandet. Han har laget ni programmer, som alle tar form av en slags roadmovie. Hvert program er også et svært annerledes møte med mennesker som har levd et annerledes liv enn de aller, aller fleste av oss.

Underholdningsavdelingen
Programleder: Alex Rosén
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956.