Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. november 2000 kl 20.25 Tore på sporet

Tore på sporet (ttv)


NRK1 lørdag 11. november kl 20.25
Tore på sporet (8:11)

En kald vinter på Svalbard

I kveld blir vi med 80 år gamle Andreas Møkleby til Svalbard. Formålet er å følge i fotsporene til Andreas\' far Torgeir, som for 78 år siden omkom på nordsiden av ishavsøyene under en leteaksjon. Kanskje han endelig får svar på hva som virkelig skjedde den gangen.

Vinteren 1922 skulle Andreas\' far , Torgeir Møkleby fra Sandnessjøen, overvintre på Svalbard. 21. februar la han og kameraten Harald Simonsen ut i åpen båt fra den geofysiske stasjonen på Quade Hook. Målet var å dra inn i Kongsfjorden for å lete etter en fangstmann som ikke hadde meldt seg i tide.

På turen over fjorden havnet de to i et område med tykk issørpe. Uten mulighet til å komme seg noen vei ble de to hjelpeløse mennene ført ut i åpent hav. I tre uker drev de rundt på havet. Flere ganger er de døden nær, men klarer seg som ved et under hver gang. Først 11. mars klarer de å komme seg i land. De aner ikke hvor de er, men de prøver å holde seg i live til hjelpen kommer.

Året etter finner mannskapene fra et redningsskip levningene av Møkleby og Simonsen i en bukt på Danskeøya nord på Svalbard. Ved siden av dem finner de også en håndskrevet dagbok. Den beskriver hva de to mennene har gått gjennom fra de la ut på sin redningsekspedisjon til de sultet i hjel fire måneder senere. Og med dagboknotatene i bagasjen drar Tore Strømøy og Andreas Møkleby til Svalbard for å følge Torgeir Møklebys og Harald Simonsens siste reise.

NRK1 lørdag kl 20.25

Underholdningsprogram produsert av NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Tore Strømøy, 73 88 17 16
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, anne.bekkevold@nrk.no

Bilde
Tore Strømøy og Andreas Møkleby reiser til Svalbard for å følge i fotsporene til Andreas far. (Foto: NRK)