Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. mars 2011 kl 22.30 Gazas tårer

Blodig krigsbilde fra Gaza


Vibeke Løkkeberg er tilbake med sin første film på 17 år. Bildene i filmen er i stor grad tatt av Gazas befolkning selv og trekker på brutalt vis seeren inn i krigens ufattelige lidelser.

I samarbeid med Gazas befolkning har Løkkeberg arbeidet med å dokumentere Israels bombing av Gaza i 2008/2009 og konsekvensene dette hadde for Gazas befolkning. Det er særlig lidelsene til kvinnene og barna som skildres, i groteske og blodige nærbilde, og et møte med tre skjebner.

Vekker debatt
Løkkebergs krigsbilde vakte stor debatt da filmen ble sluppet i november 2010, og "Gazas tårer" ble anklaget for å være tendensiøs og propagandistisk, særlig på grunn av kryssklipping mellom bilder som i utgangspunktet ikke hører sammen. Filmens forsvarere viser imidlertid til dokumentarfilmskaperens kunstneriske frihet.

Filmens agenda
Selv sier Vibeke Løkkeberg dette om "Gazas tårer":
"Å være vitne til lemlesting og drap av barn i krig, uten å kunne gjøre noe med det, er en stor utfordring. De korte glimtene av barneansikter på TV-skjermen min, etter at de har opplevd krig, var motivasjonen bak filmen "Gazas tårer". En protest mot all krig vokste inni meg. (…) Jeg håper at denne filmen vil vekke de samme protestfølelsene blant publikum, og at dette vil inspirere til å fortsette den endeløse kampen mot fattigdom, lidelse og krig."

Filmen vant publikumsprisen på Gøteborg Filmfestival (Dragon Awards) 2011.

Norsk dokumentarfilm fra 2010
Regi: Vibeke Løkkeberg
Med: Amira Fat-hi Dawood El Eren, Rasmia Al-Sultan, Yahya Subh
Manus: Vibeke Løkkeberg, Terje Kristiansen
Produsert av Nero Media
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, 92 40 38 73
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, 815 65 900