Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. april 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Polarprinsessa

Til Nordpolen med Cecilie Skog


Cecilie Skog er ikke redd for nye utfordringer. Å gå på ski til Nordpolen er en av dem.. Sammen med samboeren Rolf Bae og Per Henry (PH) Borch dro hun på en ekspedisjon som krevde både mot og utholdenhet, men som også bød på unike positive opplevelser.

Cecilie Skog veide 55 kilo da turen til Nordpolen begynte, og med en pulk på 125 kilo på slep var det store utfordringer som ventet. Hun har tidligere besteget Seven Summits, det høyeste fjellet på hvert av de sju kontinentene. Sammen med Rolf og PH har hun krysset Grønland på ski, og bare en måned tidligere fullførte trioen en skitur til Sydpolen. Likevel var det mye nytt på Polhavet.

Polhavets krefter
Plutselig begynner hele isen å riste, og det buldrer voldsomt. Det er havstrømmen og vinden som uten forvarsel viser fram de enorme kreftene sine, og sender isflakene på kollisjonskurs. Isflakene kan være flere kilometer store, og når de kolliderer, knuses de svakeste til isblokker som bygger seg opp som en liten fjellkjede. Skruis heter det, og kan være nesten umulig å komme over med en pulk på slep. Det er et slit, men over må de.

Når de store isflakene driver fra hverandre, lager de åpne råker i havet. Også disse må krysses, enten i vannet eller på en tynn hinne av is. Med sprengkulde ned til femti minusgrader er det kritisk å bli våt.

Lærte hele veien
- Vi visste ikke hvor mye isen ville tåle før vi var der oppe, så vi var oppe for å lære. Og vi lærte hele veien. Cecilie forteller at kreative metoder måtte tas i bruk for å komme over råkene, og de ble stadig videreutviklet etter hvert som de fikk mer erfaring.

Det er i disse møtene med Polhavets krefter en rekke overraskelser fører til både stor dramatikk, glede og naturopplevelser. Ekspedisjonen har vært flinke til å ta fram kameraet, og feste situasjonene til tape slik at også vi kan få oppleve både storm, ufrivillig bad og blodslit i skruis – og at det faktisk kan være gøy å gå på ski til Nordpolen.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Marius Harlem
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no