Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. august 2009 kl 00.05 Darwins verden

Er vi alle egoister?

Charles Darwin har en varm tilhenger i biologen Richard Dawkins (Foto: RDF International)
Charles Darwin har en varm tilhenger i biologen Richard Dawkins (Foto: RDF International)
I dette andre programmet om Darwin og teorien om artenes opprinnelse, har biologen Richard Dawkins brukt seg selv og sine egne studier til å trenge dypere inn i Darwinismen.

Når bevere i fellesskap bygger en demning, viser det hvordan uegennyttige handlinger både er naturlige, nødvendige og et grunnlag for moralsk tekning, hevder Dawkins.

Mens Thomas Huxley, Darwins kollega og venn, trodde at alle naturens skapninger bare later som om de samarbeider og egentlig er brutalt egoistiske. Denne tenkemåten ble omfavnet av Adolf Hitler til Herbert Spencer. Men kan vi bruke Darwins evolusjonsteori til å argumentere mot høyreekstremistenes rasisme og homofobi?

Omstridt serie
Denne tredelte serien, som ble vist på Channel 4, er skrevet av biologen Richard Dawkins. Dokumentarene er lagt opp som en road movie i møte med kritikere og motstandere av utviklingslæren. Samtidig får vi presentert de vitenskapelige poengene på location og i fantastiske filmklipp fra afrikansk og amerikansk villmarksliv.

Kritikerne mener Dawkins tar for hardt i. - Det er noe nesten religiøst over ønsket denne høyt profilerte rasjonalisten har når han skal overbevise de vantro, skriver Deborah Orr i The Independent.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i tre deler
Manus: Richard Dawkins
Regi: Russel Barnes
Produsent: RDF International
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900