Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. november 2007 kl 19.55 Dyrisk

Dyr og mennesker

I kveldens Dyrisk prøver en hest å lære Hilde Hummelvoll å bli en god leder, noe som viser seg å være vanskelig. Vi får avkreftet myten om at hønsehjerner er teite, mens veterinær Bergljot Børresen kan fortelle at dyr absolutt setter pris på musikk. Dette er noe bonde og operasanger Petter Simonsen har tatt på alvor.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard viser stolt fram sine hundre pinnedyr, og vi blir med når den spanske gatehunden Lola reddes fra døden. Vi møter også setteren Tiril som går helt i baklås dersom hun blir forlatt i mer enn to sekunder, noe som passer litt dårlig når familien hennes har jobb og skole å ta seg av på dagtid.

Om Dyrisk
Dyrisk er en underholdningsserie om dyr, rett og slett. Ikke om antiloper og giraffer på savannen – men de dyra du har hjemme, ser på gata eller møter i fjøset.

I tusenvis av år har menneskene hatt et tett forhold til dyr. I dag finnes det over halvannen million kjæledyr i Norge – i tillegg kommer alle husdyra. Likevel vet vi kanskje ikke så mye om disse bevingede, bepelsede og beskjellede skapningene vi har så tett innpå oss. I Dyrisk prøver vi derfor å gi deg små aha-opplevelser på kunnskapsfronten.

Du får møte ivrige dyreelskere, hunde- og hestetrenere, biologer og filmskapere som alle har hver sin måte å forholde seg til dyr på. Du får møte døve hunder som kan tegnspråk, lesbiske pingviner, kuer som liker opera og en gris som hater menn. Du får tips om hva du gjør med hunder som sniker seg opp i sofaen uten lov, kaster opp i bilen eller bjeffer seg fordervet bare du tar en tur på do. Og ikke minst - du får vite at høner er smarte, at gullfisk husker bedre enn alle tror og at det går an å ta hovedfag i kulokk.

En av programmets faste eksperter er veterinær Bergljot Børresen. Hun tar utgangspunkt i at de "gamle" delene av hjernen til mennesket tross alt kommer fra dyrene – og at vi dermed nødvendigvis må ha en del til felles. Har dyr evnen til medfølelse for eksempel? Og kan en hund føle sorg?

Ellers gjør vår faste instruktør Espen Gudim hverdagen enklere for deg som har hund, mens adferdsekspert Gry Løberg løser de underligste problemstillinger for fortvilede dyreeiere.

Og hvis du tror du ikke har dyr – legg madrassen din under mikroskopet, kikk bak komfyren eller sett lyset på i kjelleren - så skjønner du at alle hjem har en eller annen form for husdyr.

Eksternprodusert underholdning: Rubicon TV (2007)
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Line Kjærran Norling
Pressekontakt: Karoline Berg 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no