Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 27. februar 2005 kl 19.30 Et!

All verdens mat og religioner

Nadia Jebril inviterer til all verdens matlagning i
Nadia Jebril inviterer til all verdens matlagning i "Et!". (Foto: SVT)
I det svenske matprogrammet "Et!" sporer Nadia Jebril opp all verdens mat. Denne gang ser hun på hvordan mat er knyttet opp mot forskjellige religioner.

Læreren Gerd i Malmö viser Nadia hvordan hun tilbereder jødisk koschermat. En riktig koschermiddag blir det, og vi får høre om hvilke forskrifter fra jødedommen som er knyttet til retten.

Brødet brytes
Finnes det spesifikke kristne matskikker? Enklere enn skikken med å bryte brød (dele) kan det vel neppe bli. Presten Gunilla i Stockholm baker chilibrød og forteller om mat, solidaritet og kristne holdninger.

Vegetar-tips
Anu er indisk diplomat i Stockholm og kan fortelle om hvordan det er for han og hans familie å være vegetarianere når de må reise rundt og bo på forskjellige steder i verden. I programmet tilbereder han sukhe aloo, tørket og sterkt krydret potet. Fort og lett å lage – og dessuten veldig godt!

Halal-slakt
Til sist møter vi den muslimske slakteren Talah. Han arbeider i Hötorgshallen i Stockholm og viser oss hva halal-slakt egentlig innebærer.

Mer om serien
"Et!" handler om mat som stimulerer og forener. Også via magen lærer vi mennesker hverandre å kjenne. Kjøkkenet og matbordet er uslåelige arenaer for gjensidig forståelse og møteplass for felles interesse. Omtrent slik lyder den enkleste av all matfilosofi, ifølge svenske Nadia Jebril. Som selv ikke er kokk, men glad i mat.

Matbudsjett, småretter, kjærlighetsmat, hverdagsmat, "kroppsriktig" mat, tidsriktig mat, mat i religiøst perspektiv og nattmat – alt dette og mer til står på menyen hos Nadia Jebril i tiden framover.

Det blir hjemmebesøk hos mennesker fra alle verdens hjørner. Det lages mat, snakkes om mat og omkring en hel del andre ting som har med livsstiler og kulturer å gjøre. Vi får være med på forarbeidet med maten, tilberedelsen, spisingen og euforien. Hugg inn!

Og oppskriftene finner du på programmets hjemmeside:
http://Svensk dokumentar i 8 deler (2004)
Originaltittel: Ät
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder , tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
LENKER
  • Oppskrifter