Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. januar 2001 kl 20.00 Barmeny

Barmeny (ttv)

NRK1 torsdag 25. januar kl 20.00
Barmeny

Hyllest til løken

Du har sett den tusenvis av ganger i butikken. Den finnes overalt. Likevel er den glemt av de fleste. Kveldens Barmeny er en hyllest til løken. NRK-kokk Lars Barmen tryller fram en rekke løkretter, noen kjente og noen ukjente.

Løkterte og gratinert løksuppe er mat som fortjener å bli gjenoppdaget, mens en løkkompott kan være en lekker vegetarisk hovedrett, eller et perfekt følge til kjøtt og fisk.

Noe av kritikken mot matprogrammene i fjernsyn er at kokkene bruker ingredienser som er vanskelige å få tak i, hvis du da ikke bor i de store byene. Alle kan få fatt i vanlig, gul løk og sjalottløk, andre slag må du be kjøpmannen om å skaffe. Slik bør det også være, for vareutvalget vil trolig øke i de butikkene der kundene stiller krav.

Løkterte
Tertebunn: (2 stk)
500 g hvetemel
375 g smør
1/2 ts salt
1/2 dl kaldt vann

Bland mel, smør og salt i en mikser og kjør til en jevn masse. Spe med vann og kjør videre til deigen samler seg til en klump. Ta deigen ut av mikseren og pakk den i plast. Oppbevar den i plast i minst en time. Kjevle ut deigen til 3 mm tykkelse og legg den i en terteform. Prikk deigen og stek terten på 175 grader i 15 minutter.

Fyll:
80 g bacon
3 ss olje
4 store gule løk
2 egg
1 dl fløte
1 dl melk
salt, pepper

Skjær bacon i fine terninger og stek dem nesten sprø i en stekepanne. Skjær løken i tynne skiver og stek dem sammen med olje og bacon på svak varme i 15 minutter. Bland egg, fløte og melk godt sammen og smak til med salt og pepper. Ha løken over i tertebunnene og hell eggemassen over. Stek tertene videre på 110 grader i ca 15 minutter. Ta ut tertene og la dem hvile 10 minutter før de deles i serveringsstykker.

Løkfrikasse
700 g assorterte løk av alle typer
1 dl av kokekraften fra løken
1 dl fløte
3 ss smør
1 ss rød pepper
salt, pepper

Kok opp vann, tilsett litt salt . Skrell løkene og del de største i båter. Ha løkene i vannet, start med de som tar lengst tid og fortsett med de som trenger kortere koketid. Kok til de er møre.
Sil 1 dl av kokekraften over i en ny kjele og tilsett fløte. Kok opp. Pisk inn smør, tilsett rød pepper og smak til med salt og evt. pepper. Anrett løkene på tallerkener og fordel sausen over.

Løksuppe
50 g bacon
2 ss olivenolje
4 løk
6 dl oksekraft
salt, pepper
4 loffskiver
80 g ost

Finkutt bacon og stek det i en kasserolle. Skrell løkene og skjær dem i tynne skiver, la dem surre sammen med bacon og olje på svak varme til løken er blank. Tilsett oksekraft og la suppen koke minst en time. Smak til suppen med salt og pepper. Ha suppen over i ildfaste suppeskåler og legg brødskiver på toppen. Legg ost på toppen og gratiner i ovn på 230 grader i 3-4 minutter.

Rødløkkompott
3 rødløk
1 ss olje
1/4 dl rødvinseddik
1/4 dl balsamicoeddik
2 ss rosiner
2 ss smør
salt, pepper, sukker

Skrell og kutt rødløk i tynne skiver. Kok dem sammen med rosiner og eddik og la det koke til 2 ss væske gjenstår. Tilsett smøret og rør det godt inn. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker.

NRK1 torsdag kl 20.00

Egenprodusert fra Faktaavdelingen
Programleder: Lars Barmen
Prosjektleder: Are Fiva
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no