Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 9. april 2004 kl 21.05 Fakta på lørdag: Smilet i øyet

Ecstasy og smilet i øyet

Helene, Carina og Eilén er med i en dokumentarfilm fra rave-, house- og partymiljøet. (Foto: Frameline Film & TV produksjon)
Helene, Carina og Eilén er med i en dokumentarfilm fra rave-, house- og partymiljøet. (Foto: Frameline Film & TV produksjon)
I en dokumentarfilm fra det norske rave- og housemiljøet følger vi oppturene og nedturene til tre unge jenter – og en mor som har mistet datteren som følge av ecstasybruk.

"Fakta på lørdag" viser i kveld en dokumentarfilm om grensesprengende kultur og utagerende festing. Filmen tar stilling og stiller spørsmål om smil i pilleform et resultat av mangelen på smilet i øyet blant mennesker?

Universelle tema
Filmen berører universelle tema – som det å miste en av sine nærmeste, vokse opp, leve med dårlig selvbilde, trangen til det selvdestruktive i oss, og det å ta ansvar for egne liv.

- Målet med filmen har vært å komme i hvert fall noen skritt nærmere sannheten. Den kaster et blikk inn i en av nåtidens mest pregende subkulturer, og kan gjennom det også gi innblikk i menneskelige forhold, sier Piotr Kuzinski som har laget filmen.

- Det er uhyre viktig å slippe fram stemmene til de unge, her fire unge kvinner, som tidlig har fått føle livets harde side på kropp og sinn, sier Bente Olav Kuzinski, filmens medmanusforfatter og produsent.

- Samtidig har de opplevd mye fint – som kjærlighet, engasjement og utvikling av styrke og identitet.

Helen, Carina, Eilén og Stine
Med underholdende heftighet gir filmen stemme til unge menneskers kamp for verdighet og identitet. De fire hovedpersonene er:

Helene – sterkt preget av en streng og pietistisk oppdragelse, mobbing og voldelige kjærester. Men det har ikke vært nok til å knuse ei jente med bein i nesa. Hun bruker erfaringene hun har pådratt seg – på godt og vondt – til å skrive sanger og realisere drømmen om anerkjennelse som artist og låtskriver.

Carina – en nærmest en tikkende bombe av vital inspirasjon for mennesker rundt seg. Hun går helst ikke glipp av et party, og er på flere måter en sjenert ekshibisjonist med stor appetitt på livet. Hun tar selv det verste med et smil, noe som kan komme til å forandre seg når hun en dag må ta konsekvensene av å leve på kant med loven.

Eilén – ei glad jente som liker å eksperimentere. Noe forandrer seg likevel den dagen hun tragisk mister sitt livs kjærlighet. Nå er hun mer fokusert på å hjelpe andre, få orden på sin egen tilværelse, og forandre på det hun finner galt ved en virkelighet mange mennesker er nødt til å forholde seg til.

Stine – bare 17 år da hun døde av ecstasy. Moren Gro sitter igjen med mange spørsmål. Gjennom å høre Gro fortelle, og gjennom historien til de tre andre, aner vi mer om hvorfor Stine døde, og hva som får mennesker til å tråkke over grensen.

Innkjøpt norsk film
Originaltittel: Smilet i øyet
Regi: Piotr Kuzinski
Produksjon: Frameline Film & TV produksjon
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar:Gunilla Gaarder , 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57