Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. desember 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Røde vannliljer

Den røde vannliljen

Den røde vannliljen i Stordammen har blitt en attraksjon i Fredrikstad-marka. (Foto: Ingrid Mathilde Langvik)
Den røde vannliljen i Stordammen har blitt en attraksjon i Fredrikstad-marka. (Foto: Ingrid Mathilde Langvik)
På 1800-tallet oppsto en mutasjon; de vanlige hvite vannliljene ble røde. Det var starten på en fantastisk historie som fører oss fra Norge, via Sverige til maleren Monets hage i Frankrike - og tilbake til vår tid.

"Europas vakreste ville vekst" ble den kalt, da den røde vannliljen – eller nøkkerosen - ble funnet i Fagertärn i Sverige i 1856. Det var en sensasjon, og botanikere fra hele verden valfartet dit. Dessverre førte oppdagelsen også til at mange planter ble fjernet, både av samlere og av folk som tjente godt på salg. Det samme skjedde da det ble oppdaget røde vannliljer i Nærøy i Nord-Trøndelag rundt 1950.

Forvandlingen
Men det var ikke en helt ny art som var funnet. Og selv om det oppsto blod-dryppende sagn i forbindelse med oppdagelsene, var det heller ikke noe mystisk ved rødfargen. De nordiske bestandene skyldtes rett og slett en mutasjon av de vanlige hvite vannliljene, en genetisk endring som resulterte i andre fargevarianter - fra rosa til dyprød.

I Nord-Trøndelag gikk forekomsten sterkt tilbake på grunn av forurensning fra landbruket og ren plyndring for videre salg. I 1995 forsvant den fra sitt opprinnelige voksested. I 2007 var det bare én eneste blomst igjen, og det lokale hageselskapet slo full alarm.

Redningen
Norges "vannlilje-trollmann", Øystein Selenius, har et praktfullt hagedamanlegg der han driver et banebrytende forsøk med å frøformere den røde vannliljen fra Nord-Trøndelag. Vil han lykkes med det ingen andre har klart, nemlig å redde den norske bestanden av røde vannliljer?


Egenproduksjon 2009
Kontaktperson: Jørn Enger, NRK Østfold, mobil 91314146,
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759,
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900