Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. august 2006 kl 21.00 Napoleon: Kongenes keiser

Intern uro

Napoleon (Christian Clavier) må manøvrere mellom sine gamle allierte. Politisjef Fouché (Gérard Depardieu) er en nyttig mann å ha. (Foto: Beta Film GmbH)
Napoleon (Christian Clavier) må manøvrere mellom sine gamle allierte. Politisjef Fouché (Gérard Depardieu) er en nyttig mann å ha. (Foto: Beta Film GmbH)
Imperiet begynner å knake i sammenføyningene, og Napoleon frykter flere opprør og økt motstand. Han opptrer egenrådig og støter gamle allierte fra seg. Ekteskapet med Josephine lider under mangelen på en sønn.

Napoleon opplever store problemer i Spania. Han tvinger den spanske kongen til å abdisere, og han installerer sin egen bror Joseph som ny konge. Det er en beslutning han snart kommer til å angre på.

Maktdemonstrasjon
Napoleon merker at flere rundt ham posisjonerer seg i tilfelle han skal miste makten. Den tidligere forbundsfellen Talleyrand har ikke lenger Napoleons tillit, og broren viser seg som en svak person. Napoleon bestemmer seg for å ordne opp på egen hånd. Mot alle odds skaper han ro i Spania, for deretter å sette kursen mot et stadig mer hissig Østerrike. Her øyner han en mulighet til både å skape politiske og private allianser, og kanskje få den etterlengtede sønnen. Imidlertid krever det at han må skille seg fra sin kjære Josephine.

Mot Russland
Napoleon ser med stort mishag på at den russiske tsaren bryter alliansen og i stedet stiller seg på Englands side. Han samler en voldsom hær på nesten 700 000 mann og går til angrep på Russland. Russerne yter merkelig lite motstand, men de franske styrkene sliter voldsomt med forsyningslinjene etter hvert som de trenger lenger og lenger inn på russisk territorium.

Om serien
Napoléon Bonaparte. Tidenes mest kjente korsikaner, og en av de største historiske skikkelsene på 1800-tallet. Feltherre, reformator eller despot – eller litt av alt? I denne storslåtte miniserien blir vi kjent med mannen som hersket over halve Europa, men som døde i ensomhet på en øde øy.

Historien begynner der den slutter, på Atlanterhavsøya St. Helena. En slagen Napoléon Bonaparte (Christian Clavier) sitter isolert og venneløs og venter på at livet skal slutte. Den engelske jenta Betsy forbarmer seg over han, og sammen med henne får han nok livsgnist til å fortelle sin fantastiske historie:

Innkjøpt dramaserie i fire deler fra Beta Film GmbH (2002)
Originaltittel: Napoléon, L'Empereur des rois
Basert på en bok av Max Gallo
I de viktigste rollene: Christian Clavier (Napoléon), Isabella Rossellini (Joséphine), Gérard Depardieu (Fouché), John Malkovich (Talleyrand), Anouk Aimee (Letitzia Bonaparte).
Produsent: Marc Vade
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900