Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 1. juni 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Trodde ikke jeg ville overleve

Gunnar Sønsteby (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Gunnar Sønsteby (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
- Datoen 7. juni 1945 må jeg jo huske særdeles godt. Jeg hadde fått ansvaret for eskortetjenesten for hele kongefamilien og var da som en sikkerhetspolitisjef for denne. Med over 100 000 langs kjøreruten i Oslo var dette også en alvorlig dag for meg. Om vi ikke hadde noen direkte garanti, så var Norge på det tidspunkt regnet som sikkert, noe som ikke var tilfelle den 13. mai da kronprins Olav kom tilbake til Norge.

Gunnar "Kjakan" Sønsteby har detaljgode minner fra denne viktige dagen for 63 år siden:

- Jeg satte Max Manus i bilen til Kong Haakon og fire jeeper med fire mann i hver omkranset denne. Selv satt jeg i forsetet i bilen med kronprins Olav.

Aldri redd
Norges mest dekorerte motstandsmann, Gunnar Sønsteby, fylte 90 år i januar. Svært mange her i landet føler en ydmykhet og takknemlighet til ham og alle de andre han hadde med seg under tallrike sabotasjeaksjoner under annen verdenskrig. En innsats som på sin måte bidro til at okkupasjonsmakten i mai 1945 måtte kapitulere. I samtale med programleder Haakon

D. Blaauw forteller Sønsteby med interesse og innlevelse om det han var med på.

Gunnar Sønsteby (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Gunnar Sønsteby (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jeg var aldri redd, følte vel heller ikke at jeg var tøff, men trodde vel ikke at jeg ville overleve. I årene etter krigen har jeg heller aldri hatt noen ettervirkninger av det jeg var med på, sier Sønsteby.

Mye er sagt og skrevet om søndagens sølvsupergjest. Selv har han bidratt med det gjennom boken "Rapport fra nr. 24" utgitt for første gang i 1960.

Dette er trolig den mest kjente beretning om motstandskampene Sønsteby utførte, kamper der han og de andre i Oslogjengen lekte katt og mus med Gestapo.

Hadde tre muligheter
Umiddelbart etter krigen reiste Sønsteby til USA for å ta en utdannelse. På spørsmål om hva han kunne ha blitt, bruker han å svare slik:

- Jeg kunne ha gått inn i Forsvaret, jeg kunne blitt storforbryter for jeg kunne jo de fleste knep i tillegg til å skyte og å ta livet av folk- og jeg kunne ta en sivil utdannelse. Jeg valgte det siste og er kommet til at det også passet meg best!

Roser ungdommen
Gunnar Sønsteby er en etterspurt foredragsholder, ikke minst i skolemiljøet.

- Jeg sitter ofte sammen med 150 ungdommer i 15-årsalderen og lar meg imponere over deres historieinteresse. De lytter og de spør, stiller gode spørsmål. Slik får jeg også vite hva de vet og hva de har tenkt. Jeg ser derfor svært lyst på landets fremtid fordi jeg har fått et svært godt inntrykk av ungdom over hele landet.

For Gunnar Sønsteby er det viktig at krigshistorien holdes levende. For ham og hans kone er Hjemmefrontsmusèet arbeidsplassen. Her gjennomføres viktig arbeid med å systematisere og å kartlegge stadig nye historiske fakta fra årene 1940- 1945.

- Så pensjonisten Gunnar Sønsteby han eksisterer egentlig ikke ?

- Nei, heldigvis ikke!

NRK P1 Sølvsuper søndag 1. juni 2008 kl. 07:03. Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw