Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. desember 2012 kl 19.45 Hvorfor fattigdom?: Kjendisene som ville redde verden

Hit med penga!


Popstjerner som Bob Geldof og Bono har gått i bresjen for enorme kampanjer for sultrammede i Afrika. Men har aksjonene virkelig hjulpet millioner ut av fattigdom?

Kjendisaktivismen ble et fenomen på 80-tallet med Live Aid, og ble senere videreført med kampanjer som Make Poverty History og Jubilee 2000. Geldof og Bono ble drevne på PR og lobbying, og spilte uhemmet på politikernes svakhet for smiger og ønske om popularitet.

Men kritikken økte i takt med deres politiske innflytelse. Med hvilken rett kunne stjernene oppnevne seg selv til talspersoner for Afrikas fattige? Det ble også hevdet at veldedighetsindustrien stemplet afrikanerne som ofre, og har ført til at bildet av sultende barn er blitt selve symbolet på Afrika.

I programmet møter vi blant andre Geldof, Bono og medaktivist Bill Gates. De forteller åpent om hvordan de har brukt kjendisstatusen som valuta i politikkens bakværelser gjennom nesten 30 år.

Programmet er den siste filmen i den globale temauka om fattigdom.

Om "Hvorfor fattigdom?"
"Hvorfor fattigdom?" (Why Poverty?) er et storstilt prosjekt som setter søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden. Serien består av åtte timelange dokumentarprogrammer som sendes over hele verden i løpet av en uke.

Initiativtakere er blant andre BBC og de nordiske allmenkringkasterne, og filmene blir vist samtidig i over 180 land, med over 500 millioner antatte seere. 60 kringkastingstasjoner er med å lage en temauke på tvers av medieplattformene. Prosjektet har en egen nettside, http://whypoverty.net/.

Internasjonalt dokumentarprosjekt
Originaltittel: Why Poverty?

Avsnitt 8: Give Us the Money
Regi: Bosse Lindquist
Produksjon: Momento Film
Presseansvarlig: Helene Amlie, tlf 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900

LENKER
  • Hjemmeside