Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. september 2007 kl 19.55 Jordmødrene

Redd for å føde

I kveldens episode ser vi hvordan Mette Schau Sørlie (t.v.), Siw Ellefsen Guren og de andre jordmødrene prøver å hjelpe kvinner som sliter med fødselsangst. (NRK-foto: Ole Kaland)
I kveldens episode ser vi hvordan Mette Schau Sørlie (t.v.), Siw Ellefsen Guren og de andre jordmødrene prøver å hjelpe kvinner som sliter med fødselsangst. (NRK-foto: Ole Kaland)
Spenning og også en viss engstelse er noe de fleste kvinner føler foran en fødsel. Men for noen blir angsten for å føde så stor at de trenger særskilt oppfølging og hjelp. For jordmødrene på Sykehuset Buskerud er dette en viktig del av jobben.

Kvinnene vi skal følge fram mot og gjennom fødsel i kveldens episode av "Jordmødrene", har det til felles at de føler stor angst for det som skal skje.

Og de er slett ikke alene. Undersøkelser har vist at én av ti gravide kvinner i Norge har kraftig fødselsangst. Årsakene til fødselsangst kan være mange – sykehusskrekk generelt, redsel for smertene eller for at noe skal gå galt, tidligere traumatiske og vanskelige fødsler eller en kombinasjon av disse tingene.

Det å gi kvinnen mulighet til å bli kjent med omgivelsene og ikke minst med jordmødrene er en viktig måte å dempe angsten på. Derfor bruker jordmødrene på Sykehuset Buskerud mye tid på å snakke med den fødende på forhånd. Ved å gi informasjon om det som skal skje og lytte til kvinnen, og ikke minst å vise sin medfølelse og støtte, kan de hjelpe den fødende med å mestre angsten og få en så god fødselsopplevelse som mulig.

Siljes mirakelbaby
Silje, som vi møtte også i første episode, veksler mellom redsel for at noe skal gå galt og glede over at mirakelbabyen hennes vokser seg større for hver dag. Hun har ligget på sykehuset i 10 uker på grunn av for tidlig vannavgang og er nå i 25. uke. Det betyr at hun er over det som regnes for en absolutt nedre grense for at et livsdyktig barn skal kunne bli født. Men et fullgått svangerskap varer i om lag 40 uker, og problemene er fortsatt ikke over for den unge kvinnen som har mistet to barn tidligere.

Sånn er livet
Temaet fødselsangst følges også opp i Sånn er livet på NRK P2 torsdag 20. september. Her kommer fagfolk med spesiell kompetanse på temaet i studio.

Om "Jordmødrene"
Hvordan er det å jobbe med selve livets mirakel, hver dag? I en unik dokumentarserie i seks deler følger vi tett på jordmødrene i deres hektiske jobbhverdag. Gjennom flere måneder i fjor høst var NRKs faktaavdeling flue på veggen ved fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud i Drammen.

Hendelsene på en fødeavdeling dreier seg om noe av det sterkeste som skjer i menneskers liv, og berører oss alle på en eller annen måte. Samtidig er det en verden som er ukjent for mange. "Jordmødrene" gir oss et innblikk i en intens yrkeshverdag der ingen vakt er lik den andre, og formidler livets mirakel på en både gripende og informativ måte.

Hovedfokus er på seks jordmødre som vi følger på fødestuen og på vaktrommet. Vi får ta del i deres daglige dilemmaer, faglige utfordringer og deres forhold til sine kolleger, de fødende og deres nærmeste.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2007)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 - 911 66 031,
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 - 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside