Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. mars 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Den politiske maten

Mat og politikk

Skribent Espen Løkeland-Stai (t.v.) tar oss med til sørfranske sauebønder. Hans Olav Brenner fra Bokprogrammet slår følge. (Foto: NRK)
Skribent Espen Løkeland-Stai (t.v.) tar oss med til sørfranske sauebønder. Hans Olav Brenner fra Bokprogrammet slår følge. (Foto: NRK)
Med "Sult" viste Hamsun at man blant annet må spise for å skrive. Men han skrev ikke om politikk. Mat og politikk er derimot et tema for mange forfattere i dag. - Mat er nytelse og vemmelse, sier filosof, forfatter og økobonde Tore Stubberud.

Programleder Hans Olav Brenner viser fram bøker som hører hjemme i en økende internasjonal trend som er kritisk til matproduksjon og global handel. Bøkene avslører en forhistorie om middagsmaten vår som ikke alltid er like appetittvekkende.

Koteletten i halsen
Det finnes stadig flere eksempler på forfattere og journalister som gir ut bøker der de tar for seg innholdet i matvarene, produksjonsmetoder, dyrevelferd og arbeideres kår. Det er litteratur som får koteletten til å sette seg fast i halsen og vemmelsen til å bre seg, men som likefullt er viktige bidrag til kunnskap om matvarenes tilblivelse.

Juks og feilernæring
Den britiske journalisten og matskribenten Felicity Lawrence har i mange år jobbet med mat og matvareproduksjon i avisa The Guardian. Hennes to bøker "Not on the label" og "Eat your heart out" har fått en stor leserskare i hjemlandet.

- Selv om det er ubehagelig å lese, takker folk meg for å ha gjort dem oppmerksom på hva man faktisk er med på som forbruker. Jeg håper jeg hjelper dem til å ta bevisste valg neste gang de er i butikken, sier Lawrence. Hun er sjokkert over matvareindustriens juksing med maten og at konsekvensene viser seg i feilernæring blant dem som vokser opp nå.

Må ha bevis
- Alt jeg skriver må kunne bevises. Å omtale navngitte produkter krever at du kan bevise dine påstander i retten, sier Lawrence. Videre forteller hun at en historie fører til en annen, som f.eks. da research på en kyllingfabrikk førte henne fra dyrene til menneskene. Midt på natten ankom en minibuss overfylt med afghanske arbeidere. Hun skriver om arbeidere som jobber under supermarkedenes leverandører. Arbeiderne avkreves total fleksibilitet, fordi leverandørene må ta hele risikoen knyttet til bestillinger som dobles eller halveres i løpet av timer, på grunn av svingningene i etterspørselen.

Bøker som de Felicity Lawrence skriver, er vanskelige å oversette til norske forhold, men det er flere forlag som nylig har utgitt tilsvarende bøker. Blant annet "Den hemmelige kokken" av svenske Mats-Eric Nilssons. Oppfølgeren "Ekte vare" kommer på norsk til høsten, og det gjør også "Til matens forsvar" av amerikaneren Michael Pollans.

Frankrike – USA
Hva så med egne norske bidrag til denne boktrenden?, spør Bokprogrammet. Svaret finnes i skribent og journalist Espen Løkeland-Stai. Espen har lenge skrevet om global matvarepolitikk og internasjonale handelsavtaler, og nå jobber han med å samle inn stoff til en bok. Bokprogrammet blir med han på besøk til sørfranske sauebønder som melker for roquefort-produksjon. De kjemper en innbitt kamp mot en varslet amerikansk straffetoll, og vi møter blant andre aktivisten José Bové, som ble verdenskjent da han og andre bønder i området (Millau) demonterte en McDonalds-restaurant.

- Jeg håper jeg klarer å fortelle norske lesere at de store selskapene ute i verden påvirker oss i veldig stor grad, og at det har konsekvenser for bønder over hele kloden, sier Løkeland-Stai.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900

Bilder
Bokprogrammet: Den politiske maten: Den britiske matskribenten Felicity Lawrence hos Hans Olav Brenner i Bokmagasinet. (Foto: NRK)
Bokprogrammet: Den politiske maten: Skribent Espen Løkeland-Stai (t.v.) tar oss med til sørfranske sauebønder. Hans Olav Brenner fra Bokmagasinet slår følge. (Foto: NRK)