Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. oktober 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Å overleve i naturen

Ut i naturen: Kari Toft forbereder koking av skjegglav-grøt (Foto: NRK)
Ut i naturen: Kari Toft forbereder koking av skjegglav-grøt (Foto: NRK)
Nordmenn går på tur. Men hva skjer hvis vi går oss bort? Hva kan vi egentlig om naturen rundt oss, og hvordan klarer vi oss dersom vi må skaffe mat og varme på egen hånd noen døgn? Programleder Kari Toft vil finne ut hvordan hun vil klare seg i tre dager og to netter ute i fjellskogen uten noen form for matpakke i sekken.

Denne gangen var turen et ufarlig og frivillig eksperiment, men erfaringene hun gjorde, kan komme godt med dersom det en gang skulle bli alvor.


Lav-grøt
Det ble verre enn ventet, og den tredje dagen måtte hun spise skjegglav-grøt til frokost. For faktum er at det er lenge siden vi var et fangst- og jegerfolk, og mye kunnskap er gått tapt. Mat kjøpes stort sett på butikken og tursekken fylles med brødskiver, pølsepakker og sjokolade før vi legger i vei.

Turen ble lagt til den vakre fjellskogen Stugudal i Tydal kommune i Sør-Trøndelag. Der er det kort vei til fjellet, og tett mellom fiskevann og elver. Men så gikk det slik det ofte går på tur – fisken ville ikke bite. Bjørkeskogen var riktignok rik på fristende bær og sopp, men dette er saker det nesten ikke lønner seg å bruke krefter på å samle i en nødsituasjon på grunn av svært liten næringsverdi.

Kari erfarte at det gikk ganske greit å leve ute i naturen i både en og to dager med bare litt tomt vomfyll, men den tredje dagen uten særlig næring i kroppen ble det mer alvor. Da måtte hun ta i bruk mer ekstreme og mindre velsmakende kunnskaper. Det endte med at hun spiste en grøt laget på skjegglav.


Imponerende maur og hjelpsom trost
Vi skal også besøke et av Norges mest imponernede byggverk: en skikkelig skyskraper i skogen. Nemlig landets aller største maurtue.

Rognebær er en viktig matkilde for trosten. Den ribber treet for de fristende bærene så snart det har vært en frostnatt, og stivelsen i bæret blir omgjort til sukker. Dermed virker det som om fuglen utnytter treet, men faktisk er det også omvendt. Treet lokker til seg fuglen med ekstra sukkerholdige bær så det får hjelp til å spre frøene sine – som spirer enda raskere og bedre etter at de har gått gjennom fuglen. Monika Blikås og forsker Torbjørn R. Paulsen ser på fenomenet.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78 inger.larsen@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no