Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. august 2007 kl 21.05 Hovedscenen: Bernsteins Candide

"Candide" som tv-opera

I Leonard Bernsteins operaversjon av
I Leonard Bernsteins operaversjon av "Candide" opptrer forfatteren av den satiriske romanen med samme tittel – Voltaire – spilt av Lambert Wilson. (Foto: Francois Roussillon et Associes)
Fra Théâtre du Châtelet i Paris viser "Hovedscenen" Leonard Bernsteins "Candide", basert på Voltaires epokegjørende roman fra 1759.

Bernsteins komiske opera fikk i fjor en overdådig og påkostet oppsetning i Paris, med regi av Robert Carsen. Oppsetningens originale grep er at historien om den bereiste Candide foregår inne i et fjernsynsapparat hjemme i vår egen stue, en effektiv og uærbødig analogi til den verden fjernsynsmediet daglig knytter oss til.

Sex, politikk og religion
Slik har oppsetningen mye å si om vår innstilling til verden tidlig i det 21. århundre - ved hjelp av temaer behandlet av Voltaire i hans verden på 1700-tallet. Bernsteins dristige og dyktig gjennomførte score inkluderer religion, filosofi, politikk, urettferdighet, frihet, grådighet, miljøforurensning og sex.

Genre- og grense-overskridende
Dette fargerike stykke musikkteater hadde i 1956 premiere som operette, men er i dag opptatt som del av standardrepertoaret på operascenen. Bernsteins musikaler er fra før fulle av operatiske virkemidler (jfr. "West Side Story"). Typisk for Bernstein er at "Candide" er full av sangnumre som ikke er arier, men som krever at utøveren har en stemme egnet for operascenen.

Blant høydepunktene fra Bernsteins hånd i "Candide" er hans "Jewish Tango", en lattermild og overdådig "Glitter and Be Gay" og det ironiske auto-da-fe-refrenget "What a day, what a day, for an auto-da-fe! What a lovely day for an execution…".

Programmet er sendt tidligere.

Fransk dokumentar (2006)
Originaltittel: Candide
Produsert av: Francois Roussillon et Associes
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no