Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. juli 2009 kl 20.10 Diamantenes verden

Den gåtefulle steinen

Diamantenes verden (1): Rådiamanter slipes hos Blue Star Group. (Foto: Kensingson Communications)
Diamantenes verden (1): Rådiamanter slipes hos Blue Star Group. (Foto: Kensingson Communications)
Verdens mest etterspurte mineral er viet en egen dokumentarserie på tre programmer. "Diamantenes verden" graver dypt ned i historien til den myteomspunne edelstenen, og forteller om menneskene som på ulike måter er involvert i diamantens vei fra utvinning til salg.

Hvert år utvinnes det 24 tonn med edelsteiner i verden. Den kanadiske dokumentar¬serien tar oss med på veien de edle steinene må vandre, fra funnstedet via kutting og sliping og foredling til salg.

Vi møter fattige minearbeidere, geologer, folk fra internasjonale diamantselskaper, smuglere, juvelerer, samlere, forhandlere og markedsførere. En av gjennomgangsfigurene er en industrileder i Sierra Leone som forsøker å skape et marked for etisk diamanthandel.

Serien er filmet på fire kontinenter og gir et mangesidig portrett av et objekt som til alle tider har vært forbundet med intriger, konflikter, kjærlighet og håp.

Myteskaping
Hvordan har diamanten fått en så unik og varig posisjon som ettertraktet objekt? Det er temaet i seriens første program, som tar for seg diamantindustriens historie og den smarte markedsføringen som har gjort diamanten til en så viktig del av våre liv.

Den neste episoden tar for seg de dystre sidene ved diamantens historie, fra slaveri og eiendomsplyndring til apartheid og borgerkrig. I det siste avsnittet følger vi fire enkeltskjebner som på vidt forskjellige måter er knyttet til diamantindustrien, på hver sin kant av verden.

Serien er sendt tidligere.

Kanadisk dokumentarserie i tre deler (2007)
Originaltittel: Diamond Road
Produsert av: Kensington Communications i samarbeid med TVOntario, Discovery History Television, Knowledge Network, Canal D, SBS-TV Australia og ZDF/ARTE
Av Nisha Pahuja, Manfred Becker og Robert Lang
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no