Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. juli 2008 kl 20.10 Planeten vår: De store dyp

Den siste villmarken

De store dyp (6): Hvittipphaien var en gang en av verdens vanligste haityper. Nå har den nesten forsvunnet fra havene våre. (Foto: Andy Byatt/BBC)
De store dyp (6): Hvittipphaien var en gang en av verdens vanligste haityper. Nå har den nesten forsvunnet fra havene våre. (Foto: Andy Byatt/BBC)
Havområder dekker to tredjedeler av planeten vår, men likevel er dette områdene vi vet minst om. Dyrelivet i havoverflaten og skapningene i det mørke dypet har én ting felles: Å finne mat. I siste avsnitt av denne spektakulære naturserien fra BBC skal vi langt under havets overflate.

Vi får blant annet se hvalhai som fråtser i småfisk, hvittipphaien som en gang var et av havets vanligste haier og nå nærmest er forsvunnet og delfiner på jakt.

Om natten ulmer havet av liv. Fra milliarder av plankton på vandring utenfor Hawaii til delfiner på blekksprutjakt utenfor Costa Rica, går turen ned til dypet. Her finnes underlige skapninger som dypvannsblekkspruter med vinger, og andre avarter, som en vampyrlignende blekksprut. Utenfor kysten av Mexico blir vi med 2 000 meter ned i dypet, der vi får se hvordan åler, krabber og enorme tre-lignende krepsdyr fortærer et åtsel fullstendig i løpet av tre timer.

Om serien
Den første sesongen av "Planeten vår" besto av fem episoder, og ble sendt på NRK høsten 2006. Denne siste praktserien har seks episoder.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2006)
Originaltittel: Planet Earth (Series 2)
Produsent: Alastair Fothergill
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23/930 96 112
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no