Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. juli 2009 kl 23.40 Film: Hamburg-cellen

Mennene bak 11. september-terroren

Historien om mennene bak 11. september-angrepene fortelles i dokumentardramaets form. (Foto: Channel 4)
Historien om mennene bak 11. september-angrepene fortelles i dokumentardramaets form. (Foto: Channel 4)
Historien om terrorangrepene 11. september 2001 fortelles her i dokumentardramaets form. I sentrum for handlingen står tre menn som spilte en hovedrolle i aksjonen som forandret historien.

Den britiske filmen "Hamburg-cellen" gir ansikter og personligheter til menneskene som sto bak 11. september-angrepene. Uten å moralisere eller fordømme forteller den historien om tre studenter som ble selvmordsbombere.

Filmen er omtalt som et intelligent drama som forsøker å identifisere motivasjonen til hovedpersonene. Den er basert på grundig research av deklassifisert materiale, etterforskningsarkiver, rettsutskrifter, personlige intervjuer og tidligere uutgitt korrespondanse.

Radikalisering
De tre hovedpersonene er Mohanmed Atta, som fløy det første flyet inn i World Trade Center, Ziad Jarrah, som kontrollerte United Airlines Flight 93 da det krasjlandet i Pennsylvania, samt Ramzi bin al Shibh som koordinerte aksjonen fra Tyskland og Afghanistan.

Vi følger deres første møter som studenter i Tyskland, og ser tilbake på gruppens radikalisering og etter hvert rekruttering til al-Qaida – en prosess som til slutt kulminerte i aksjonen som sjokkerte verden.

Filmen ser på hvordan og hvorfor disse tre mennene kunne medvirke i en forbrytelse som drepte tusenvis av uskyldige ofre, og ser på de psykologiske, religiøse, politiske og personlige som motiverte hver og en av dem.

Britisk dokumentardrama
Originaltittel: The Hamburg Cell
Produksjon: Channel 4
Manus; Ronan Bennett og Alice Perman
Regi; Antonia Bird
Med Karim Saleh, Maral Kamel, Agni Tsangaridou, Omar Berdouni, Adnan Maral og Ben Lourdjane
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900