Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. mars 1999 kl 20.45 Seks ganger sex: Familiesaker

Seks ganger sex: Familiesaker (ttv)


NRK1 søndag 21. mars kl 20.45
Seks ganger sex: (5:6) Familiesaker

Dyrisk sjalusi
Å leve sammen i familiegrupper gir store fordeler, som for eksempel beskyttelse mot rovdyr og hjelp til å oppfostre avkommet. Men med så mange potensielle seksualpartnere lett tilgjengelig, blir det også rivalisering mellom konkurrerende hanner. Likevel har gruppen sine regler som hindrer at sjalusi splitter familien.
I dyreriket er det vanlig å samles i store grupper når det er tid for familieforøkelse. For eksempel ved Bass Rock samles tusenvis av havsuler seg for å bygge reir trygt utenfor revens rekkevidde. Men når det er så trangt om saligheten, vil det lett bli kamp både om territorium, partnere og avkom. Mange dyr, som for eksempel Gelada-bavianer, lever i mer permanente grupper hvor den seksuelle spenningen ville blitt utålelig hvis det ikke fantes måter å dempe den seksuelle rivaliseringen på. De dominerende hannene vokter sine harem på seks eller sju hunner, mens grupper av ungkarer hele tiden prøver å utfordre lederhannene og stjele deres hunner.

I løvenes rike
Hannløver er farlige mordere som bare blir holdt i sjakk av nok sex. En gruppe brødre forsvarer hverandres ære, men de blir konstant utfordret av yngre hanner som utkonkurrerer dem og dreper løveungene. De mindre mektige hunnene underlegger seg sine nye herrer frivillig og blir rett ut sagt ustyrlig promiskuøse. Når alle hannene er blitt seksuelt tilfredsstilt, kan de samarbeide om å forsvare hunnene og avkommet som de er fedre til.

Konkurranse og samarbeid
Hos hyenene er det hun som er sjefen. Hun er full av testosteron og både større og sterkere enn han. Hannene står definitivt lavest på rangstigen. Til og med unger av hunnkjønn herser med hannene.
De afrikanske gresslettene er ekstremt farlig oppholdssted for den stripete faraorotta. De ville ikke overlevd dersom de ikke samarbeidet. Blant annet advarer de hverandre mot luftangrep. De holder sammen, og freden opprettholdes ved at noen går foran med et godt eksempel ved å ta seg av andres avkom.
Blant insekter kan samarbeid noen ganger ligne mest på dominans. Bikuben ser ut som et mønstersamfunn, men i virkeligheten er det snakk om hensynsløs undertrykkelse fra dronningens side som ved smart manipulering sørger for at hennes søstre blir sterile.
Den største mauren i verden, den fingerlange dinosaurmauren i Brasil, benytter seg også av en hersketeknikk der trusler inngår. Den dominerende hunnen har kommandoen over en \"mafia\" av arbeidere som bokstavelig talt holder mulige rivaler nede inntil parringslysten er borte.

Fredelige dvergsjimpanser
Dvergsjimpansene er kanskje de mest fredsæle av alle dyreslag. De lever i fredelig sameksistens uten den pågående kjønnskampen som er vanlig i dyreriket. Det er ingen regler som regulerer den seksuelle aktiviteten. Alle kan parre seg med hvem de måtte ønske når behovet måtte oppstå. Sex hos dvergsjimpanser er blitt en symbolsk måte å kommunisere på som demper heller enn å skaper spenninger innen gruppen.
NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix, Data-tv/Internett)
1. Hos hyenene er det hun som er sjefen. Her mor og barn i et fredelig øyeblikk. (Foto: Richard du Toit/BBC)

2. Det er trangt på hekkeplassen for dette havsuleparet. (Foto: P. Johnson)

Britisk naturserie
Originaltittel: Battle of the Sexes - In the Animal World
Produsert av BBC i samarbeid med NRK
Produsent: John Ruthven
Norske kommentarer: Hans Chr. Alsvik