Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. oktober 2000 kl 20.00 Sofies verden: Alberto Knox

Sofies verden: Alberto Knox (ttv)


NRK1 torsdag 12. oktober kl 20.00
Sofies verden (2:8)

Sofie i antikkens Hellas
Vi er kommet til annen episode av tv-serien etter Jostein Gaarders roman, og i kveld starter Sofies magiske reise gjennom filosofiens historie for alvor. Den mystiske brevskriveren Alberto Knox finner omsider tiden moden til å presentere seg, og det gjør han på sin spesielle måte - gjennom en videokassett.

I forrige episode så vi hvordan anonyme postkort med merkelige spørsmål dumpet ned i postkassen til Sofie På det første stod det: Hvem er du? Det andre lød: Hvor kommer verden fra? Til slutt fikk hun et lengre brev. Det handlet om filosofi og var undertegnet Alberto Knox.

En stor hund holder Sofie under oppsyn, og en dag bringer den med seg en videokassett. Gjennom den blir Sofie tatt med 2400 år tilbake til antikkens Hellas, filosofiens vugge. Her får hun oppleve rettssaken mot Sokrates (Hasse Alfredson). Han ble dømt for å oppfordre folk til å tenke selv og hjelpe dem til riktig innsikt. Hun får også møte Sokrates\' elev Platon (Sven Henriksen) og hører om hans berømte hulelignelse. Den handler om at det vi ser og opplever rundt oss bare er skyggebilder av de gode, ekte og uforanderlige idealene.

Om serien
Spillefilmen og tv-serien etter Jostein Gaarders internasjonale bestselger er tidenes hittil største løft i norsk film. Produksjonen er et samarbeid mellom NRK Drama og Filmkameratene med regi av Erik Gustavson. Filmen er solgt til 219 land, og tv-serien er allerede solgt til selskaper i 50 land.

Her følger vi Sofie (Silje Storstein) på hennes eventyrlige reise i tid og rom for å finne svar på livets gåtefulle spørsmål. Hennes læremester på ferden er den mystiske Alberto Knox (Tomas von Brömssen). Hun får være med på de store historiske begivenhetene gjennom 2400 år og møter de store filosofiske tenkerne, fra antikkens Hellas, middelalderen, renessansen, den russiske revolusjon og fram til moderne tid.

Tv-serien ble innspilt parallelt med spillefilmversjonen og er med sine åtte halvtimelange episoder en mer omfattende versjon av Jostein Gaarders roman. Her blir vi bedre kjent med 14-åringen Sofie og hennes daglige tilværelse med skole og kamerater, samtidig som hennes reise gjennom filosofiens historie går mer i dybden.

NRK1 torsdag kl 20.00

Dramaserie fritt basert på Jostein Gaarders bok
Produsert av NRK Drama i samarbeid med Filmkameratene AS
Regi: Erik Gustavson
Manus: Petter Skavlan
Produsent: Oddvar Bull Tuhus
Utøvende produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
Foto: Kjell Vasdal
Klipp: Anne Andressen
Musikk: Randall Meyers
I rollene bl.a. Silje Storstein, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Edda Trandum Grjotheim, Nils Vogt, Ingar Helge Gimle, Kjersti Holmen og Minken Fosheim
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

\"Sofies verden\" på internett:
http://www.nrk.no/drama/sofie/
http://www.sol.no/sofiesverden/< BR>
Bilder:
Alberto Knox (Tomas von Brömssen) på Akropolis. (NRK-foto: Olav Dahl)

Sokrates (Hasse Alfredson) ble satt i fengsel fordi han oppfordret folk til å tenke selv. (NRK-foto: Olav Dahl)

Sofie (Silje Storstein) på et mystisk oppdrag hos bokhandler Johnsen (Ingar Helge Gimle). Her støter hun på klassekameratene Georg (Arne Haakenaasen Dahl, t.v.) og Jørgen (Sullivan Lloyd Nordrum). (NRK-foto: Olav Dahl)