Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. januar 2000 kl 17.30 Alt vårt håp!

Alt vårt håp! (t)

NRK1 søndag 2. januar kl 17.30
Alt vårt håp!

Betlehem og det nye tusenåret

NRK1 viser i dag en dokumentar om Betlehem og det nye tusenåret. Vi møter palestinere og israelere - muslimer og kristne som forsøker å leve sammen i Betlehem. Hva gir dem håp om fred ved inngangen til år 2000?
- Vi tror på fred. Og vi arbeider for fred. Det er vårt håp, sier dr. Musa Darwish, som arbeider ved Al Linq?-senteret i Betlehem.
Og Jesu fødeby er i stor forandring. For 50 år siden var Betlehem en kristen småby. I dag finner vi en smeltedigel av trosretninger her - kristne, muslimer, jøder og samaritaner lever side ved side. Fødselkirken og Omars moské ligger ved samme torg, og der har kristne og muslimer en felles bønneplass.

Mangfoldet
- Det er mangfoldet i Palestina som er vakkert, sier dr. Noha Khoury som arbeider ved The International Center of Betlehem.
Men i dette mangfoldet ligger landets historie med den smertefulle og ennå uløste konflikten mellom Israel og Palestina. Betlehem er merket av dette. Byen har nå flere muslimske innbyggere enn kristne, og blant muslimene er det mange som er pengesterke og mektige. Slik var det ikke før. Da var de kristne i flertall, og det var de som hadde pengene.
Mange kristne føler nå at integriteten deres er truet. Dette, sammen med det faktum at mange muslimer kjenner seg mistenkeliggjort av de kristne i Vesten, fører til at den religiøse fundamentalismen blir sterkere i begge leire.
Likevel er håpet der om en bedre framtid i år 2000.

NRK1 søndag kl 17.30

Svensk produksjon
Norske kommentarer: Helga Samset
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53