Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. april 1999 kl 22.10 Fakta på lørdag: Lofoten - "Mon amour"

Fakta på lørdag: Lofoten - \"Mon amour\"


NRK1 lørdag 17. april kl 22.10
Fakta på lørdag: Lofoten - \"Mon amour\"

Kvinnene tok spaden i egen hånd

De lot seg ikke stoppe av manglende bevilgninger og liten velvilje fra sentrale myndigheter, de standhaftige og kampvillige kvinnene i den lille bygda Storfjell i Lofoten. Med hakke, spade og dynamitt, men uten hjelp fra de syv små dverger, anla de selv veien som forbinder dem med omverdenen.
Med kjærlighet for det naturskjønne Lofoten og stor respekt for trauste nordmenn som har trosset vær og vind i generasjoner, har den franske regissøren Philippe Boucher laget en dokumentar om hverdagslivet i små, veiløse øysamfunn nord for Vestfjorden.
Vi får høre om kampen for å overleve i Storfjell, Ulvåg, Svartskard og Brettesnes, der nedlagte fiskebruk, postkontor, butikker og skoler og dårlige vei- og fergeforbindelser tvinger folk til å flytte.

- Blir til vi dør
- Vi har tenkt å bo her til vi dør, fastslår de fire humørfylte veibyggerne i Storfjell, Anna (74), Gjertrud (76), Ingrid (72) og Kirsti (54), som ikke lenger akter å være isolert fra omverdenen. Etter ti års kamp for vei i bygda, har de viljesterke eldre damene lært at de må ta spaden i egen hånd.
Vi følger kvinnene i kampen for og åpningen av den nye veien, som de håper vil bringe ungdommen tilbake til bygda og et livskraftig lokalsamfunn.
Philippe Boucher legger ikke skjul på at han alltid har vært tiltrukket av den storslåtte naturen som omkranser Lofotøyene, noe han også fokuserer på i kveldens dokumentar. Etter ti år som arrangør av fotosafarien \"Paris - Nordkapp\" har han opparbeidet en godt kjennskap til vårt langstrakte og vakre land.
NRK1 lørdag kl 22.10
Reprise NRK2 onsdag 28. april

Bilder (via Scanpix, Data- tv/Internett)
1. De gamle, men sterke kvinnene i den veiløse bygda Storfjell i Lofoten tok spaden i egen hånd og sørget for veiforbindelse til omverdenen.

2. Den franske regissøren Philippe Boucher har laget en dokumentar om hverdagslivet i små veiløse øysamfunn nord for Vestfjorden i Lofoten. Han har også fanget opp den vakre naturen som omkranser øyene.

Fransk dokumentar
Regi: Philippe Boucher
For mer informasjon, Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123