Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. juni 1999 kl 21.05 Tema: Gilbert og George

Tema: Gilbert og George (t)


NRK2 fredag 18. juni kl 21.05
Tema: Gilbert og George (1:2)

Kunstnere i grenseland

I denne britiske kulturdokumentaren møter vi de to avantgarde-kunstnerne Gilbert og George som bor og arbeider i Londons East End. De har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, men er fortsatt relativt ukjente i Norge.
Fra den spede begynnelsen på 60-tallet, da de to avantgardekunstnerne ble misforstått - eller ikke forstått i det hele tatt - tilhører Gilbert og George i dag det etablerte kunstnerliv; høyt skattet og beundret for sine oppsiktsvekkende verker. Men selv etter triumfutstillinger over store deler av verden; i Europa, Asia, Australia og USA, betrakter Gilbert og George seg fremdeles som outsidere og på siden av de etablerte kunstmiljøene.
De siste årene har Gilbert og George konsentrert seg om \"fundamentale\" studier av menneskekroppen. De har jobbet med mikroskop, og blåst opp bilder av urin, sperma, tårer, avføring og blod, noe som utvilsomt har ført til ekstra oppmerksomhet.
Kveldens britiske dokumentar viser de to kunstnerne i arbeid og hverdagsliv, to sider som for øvrig oftest går over i hverandre. Del to sendes fredag 25. juni kl 21.10.
Programmet ble første gang sendt i NRK2 i november 1997.

Avantgardister
Gilbert (født i 1943) kommer opprinnelig fra Italia, mens makkeren George (født 1942) er vokst opp i Devon i England. De lever og arbeider sammen i Londons East End.
Til tross for sin avantgardistiske stil, har begge en klassisk utdannelse bak seg. Barnlighet og banaliteter preger deres kunst i dag, og de sammenlignes med størrelser som Andy Warhol og Magritte.

NRK2 fredag kl 21.05
Tidligere 9.11.97

Bilde (via Scanpix/Internett)
Gilbert og George, eksentrikere til fingerspissene.

Britisk kulturdokumentar
Pressekontakt: Fjernsynets informasjonsavdeling, tlf 23 40 78 46